Placki na mleczku kokosowym z jabłkami

Placki na mleczku kokosowym z jabłkami

Bardzo dobre placki z jabłkami, na mleczku kokosowym. Przygotujesz je ekspresowo, po prostu łącząc wszystkie składniki. Delikatny smak kokosa i soczyste jabłko, znakomicie się uzupełniają.

Placki smażyłam na minimalnej ilości oleju, dzięki temu, są suche i bardzo dobrze się przechowują. Można je jeść na zimno, sprawdzą się do śniadaniówki do pracy i do szkoły dla maluchów ?

Polecam również przepis na naleśniki kokosowe.

Zdjęcie - Placki na mleczku kokosowym z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 2 porcje

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 ml. płynnego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia

Jabłko obierz, przekrój na ósemki, usuń gniazda nasienne. Każdy kawałek, potnij na plasterki.

Do miseczki wbij jajko i wlej mleczko kokosowe. Ubijaj rózgą kuchenną na lekką pianę.

Dodaj mąki przesiane z sodą i cukier. Dokładnie wymieszaj. Powinna powstać masa, o konsystencji gęstego budyniu. Dodaj jabłko, ponownie pomieszaj składniki.

Do małej miseczki, odlej małą ilość oleju. Przed smażeniem każdej, kolejnej partii placuszków, posmaruj patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju.

Nakładaj małe porcje ciasta, na rozgrzaną patelnię do naleśników. Na jednej patelni, smażyłam jednorazowo trzy placki.

Placki smakują również na zimno z owocami, syropem klonowym, płynnym miodem lub sosem owocowym ? Smacznego ?

Zdjęcie - Placki na mleczku kokosowym z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów