Ciasto szpinakowe " leśny mech"

Ciasto szpinakowe " leśny mech"


Zdjęcie - Ciasto szpinakowe " leśny mech" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bez dwóch zdań wiosna jest już blisko!Z tej okazji dzisiaj na blogu pyszne ciacho w optymistycznym, wiosennym kolorze.Nie muszę chyba dodawać, że oprócz energetycznego koloru ma w sobie duużo zdrowych składników.Koniecznie spróbuj :-)
Zdjęcie - Ciasto szpinakowe " leśny mech" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/ przepis własny inspirowany tym, składniki na formę o śr. 22 cm /
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki zarodków pszennych
- 1/4 szklanki mąki amarantusowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)
krem:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
dekoracja:
- pokruszone ciasto
- świeże borówki i truskawki

W garnuszku rozpuszczam olej kokosowy. Do miski przesiewam mąkę, dodaję zarodki i proszek do pieczenia.W blenderze rozdrabniam umyty i osuszony szpinak.W misce ubijam ksylitol i jajka, nadal miksując wlewam cienką stróżką płynny olej kokosowy i sok z cytryny. Następnie dodaję rozdrobniony szpinak, znów mieszam.Stale mieszając wsypuję po 1 łyżce mącznej mieszanki.Gdy składniki się połączą przelewam je do tortownicy o średnicy 22 cm.Ciasto piekę w temp. 170 stopni C. ok. 30 minut- do tzw. "suchego patyczka".Ciasto urośnie " z górką", dlatego po dokładnym wystudzeniu równam powierzchnię ciasta za pomocą ostrego noża. Okruchy posłużą mi jako dekoracja.W dużej misce ubijam za pomocą miksera śmietankę wraz z serkiem i cukrem.Gdy masa będzie sztywna przekładam ją na wierzch ciasta, dekoruję owocami i okruchami ciasta.Ciasto przechowuję w lodówce.Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto szpinakowe " leśny mech" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów