Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką
Najsmaczniejsze o tej porze to ciasto z rabarbarem. Dziś rabarbarowiec dla miłośników drożdżowych wypieków. Na kawałek drożdżowego z rabarbarem i chrupiącą kruszonką skusi się każdy, dlatego warto upiec go na dużej blaszce. Bardzo podzielne, a nadmiary idealnie nadają się do zamrożenia.
Część mąki w kruszonce zastąpiłam mielonymi migdałami, ale smak kruszonki możesz modyfikować wg własnych upodobań smakowych. Idealne będą mielone, podprażone orzechy laskowe lub w zdrowszej wersji zmielone płatki owsiane.
Składniki na ciasto (na blaszkę 36x45 cm):
440 g maki orkiszowej jasnej
200 ml maślanki w temp. pokojowej
3 łyżki cukru
1 jajko
60 g masła/oleju
szczypta soli
30 g drożdży
800 g rabarbaru
2 garstki mrożonych malin/truskawek
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki orkiszowej jasnej
+50 g mielonych migdałów
100 g masła
3 łyżki cukru
cukier puder - do posypania
Wykonanie:
- składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce
- drożdże roztrzeć z 2 łyżkami maślanki, aż się rozpłyną. Do misy robota odważyć wszystkie składniki (jeśli używasz masła rozpuść je wcześniej) i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryć je ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- rabarbar obrać i pokroić w 3 cm kawałki
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia. Papier z rozwałkowanym ciastem przenieść na blaszkę. Równomiernie na cieście rozsypać rabarbar i maliny, lekko docisnąć ręką. Na wierzchu rozkruszyć kruszonkę
- piec w 190`C 30-35 minut do lekkiego zrumienia kruszonki
- przestudzone posypać cukrem pudrem