Drożdżówki z truskawkami i budyniem
Pyszne, domowe drożdżówki z owocami, słodkim budyniem i kruszonką. Użyłam truskawek, jeszcze mi się nie przejadły w tym roku :), ale możecie je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub mrożonymi (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy!).
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM
(8 sztuk)
Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka
Ciasto :
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
50 g masła
1 jajko w temperaturze pokojowej
Budyń :
200 ml mleka
40 g cukru
2 żółtka
kilka kropli esencji waniliowej
15 g mąki pszennej
Owoce :
ok. 300 g truskawek
Kruszonka :
40 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g zimnego masła
Jak zrobić drożdżówki z truskawkami i budyniem :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, roztopione masło, jajko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 5 minut (ciasto będzie dość luźne, po wyrośnięciu zgęstnieje). Następnie zakryć miskę kuchenną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Następnie przygotować budyń : żółtka umieścić w misce, dodać cukier, zmiksować na wysokich obrotach, dodać mąkę i 50 ml mleka, ponownie zmiksować do połączenia składników. Resztę mleka zagotować, dodać kilka kropel esencji waniliowej i wlać żółtka z cukrem, mąką i mlekiem. Wymieszać, zagotować na mniejszym ogniu. Pogotować przez chwilę aż budyń zgęstnieje. Ściągnąć z ognia, wierzch budyniu zakryć folią spożywczą (położyć ją bezpośrednio na budyń, żeby nie zrobił się kożuch), odstawić do wystudzenia.
Truskawki, umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.
Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w misce i rozetrzeć aż powstaną okruchy.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i całe oprószyć mąką, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę, zaciągając ciasto do dołu, następnie dłonią spłaszczyć, na koło o średnicy około 9 cm. Jeśli kawałki będą się lepiły do dłoni, można je lekko oprószyć mąką. Układać je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. W środku każdego placka należy zrobić wyraźne wgłębienie, ja uciskam lekko szklanką i formuję jeszcze palcami, tak, żeby powstał wyraźny brzeg. W jednej połowie zagłębienia umieścić truskawki, w drugiej budyń. Na koniec posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (aż ładnie się zarumienią).
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!