Drożdżówki z serem i jagodami

Drożdżówki z serem i jagodami

Pokazałam ostatnio te drożdżówki krok po kroku na instastory i zrobił taką furorę, że postanowiłam je wrzucić również tutaj na bloga!

Niesamowicie delikatne i puszyste ciasto jest świetną bazą nie tylko do jagodzianek, ale każdych drożdżówek, jakie sobie tylko zamarzycie!

Z serem, z jabłkami, z budyniem, z rabarbarem, a nawet czekoladą!

Robi się je błyskawicznie, ciasto zawsze wyrasta i smakuje nieziemsko!

Koniecznie wypróbujcie!

Ps. takie drożdżówki z serem i jagodami najlepiej smakują na gorąco prosto z piekarnika.

Ale na drugi dzień również zostają puszyste!

Dajcie znać jak Wam wyszły – czekam na zdjęcia!

Zdjęcie - DROŻDŻÓWKI Z SEREM I JAGODAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( ok. 12-15 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

* twaróg mielony – ok. 350 g + cukier puder

* borówki ( lub inne owoce )

* jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy z kardamonem.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

Smarujemy twarogiem utartym z cukrem pudrem.

Posypujemy owocami, zwijamy w roladę, kroimy w paski o grubości ok. 2 cm.

Układamy obok siebie na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto w 190C.

Smacznego!

 Zdjęcie - DROŻDŻÓWKI Z SEREM I JAGODAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów