Drożdżówki z serem i jagodami
Pokazałam ostatnio te drożdżówki krok po kroku na instastory i zrobił taką furorę, że postanowiłam je wrzucić również tutaj na bloga!
Niesamowicie delikatne i puszyste ciasto jest świetną bazą nie tylko do jagodzianek, ale każdych drożdżówek, jakie sobie tylko zamarzycie!
Z serem, z jabłkami, z budyniem, z rabarbarem, a nawet czekoladą!
Robi się je błyskawicznie, ciasto zawsze wyrasta i smakuje nieziemsko!
Koniecznie wypróbujcie!
Ps. takie drożdżówki z serem i jagodami najlepiej smakują na gorąco prosto z piekarnika.
Ale na drugi dzień również zostają puszyste!
Dajcie znać jak Wam wyszły – czekam na zdjęcia!
SKŁADNIKI:
( ok. 12-15 szt )
* maka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 100 g
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* twaróg mielony – ok. 350 g + cukier puder
* borówki ( lub inne owoce )
* jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy z kardamonem.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.
Smarujemy twarogiem utartym z cukrem pudrem.
Posypujemy owocami, zwijamy w roladę, kroimy w paski o grubości ok. 2 cm.
Układamy obok siebie na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto w 190C.
Smacznego!