Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem
Po wakacjach wróciliśmy do wspólnego wypiekania....
Pierwsza tura nas ominęła...
Ale w drugiej wzięliśmy już udział :)
Przepis zaproponowała Matka Wariatka - można go znaleźć pod adresem: http://100smakow.com.pl/drozdzowka-ze-sliwkami/
Poniżej cytuję przepis:
Drożdżówka ze śliwkami
Ciasto:
375 g mąki
8 g drożdży instant - 1 paczka
1 jajko i 1 żółtko
50 g cukru
100 g masła
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli
Nadzienie:
1/2 kg śliwek lub moreli
150 g twarogu
2 łyżki śmietanki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajka cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewamy mleko podgrzane do temperatury ciała (nie wrzące). Mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na gładką pastę. Śliwki pestkujemy i kroimy na połówki.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez kilka minut i rozciągamy na stolnicy posypanej mąką do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.
Wałki ciasta układamy w formie do pieczenia formując „ślimaka”. Użyłem formy do pieczenia o średnicy 24 cm (typowa forma do biszkoptu z odpinanym rantem). Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek. Smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min.
Ciasto nie jest bardzo słodkie więc do podania posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy konfiturą morelową.
Razem z nami ciasto piekły:
- Justyna http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/09/drozdzowka-ze-sliwkami-i-serem.html
- Dorota http://doowa.blogspot.com/2015/09/drozdzowka-ze-sliwkami.html#more
Joanna http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/09/Drozdzowka-ze-sliwkami-i-twarogiem.html