Drożdżówka z malinami i serkiem

To przepis na ciasto, jakie wykorzystałam już na blogu jakiś czas temu, gdy piekłam niemiecki placek Bienenstich (link TU). Zmieniłam nieco proporcje, a na wierzch dodałam maliny i kremowy serek plus trochę migdałów, lukru i mamy placek doskonały!

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem przekonana, że smak i konsystencja tego ciasta miło Was zaskoczą! Jest naprawdę delikatne, mam wrażenie, że wręcz bliżej mu do klasycznej „babki ucieranej” niż drożdżówki (mówię o tym, jako o zalecie!), zachowuje przy tym długo świeżość. Jest pyszne!

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przygotowałam w foremce z kominkiem o średnicy ok. 25 cm.

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. Zamiast malin (świeżych/mrożonych) z powodzeniem użyć możecie do pieczenia dobry dżem malinowy.

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • masło - 50 g , miękkie
  • mleko - 3/4 szklanki
  • drożdże instant - 2 i 1/4 łyżeczki
  • jajko - 2 szt
  • dodatki
  • maliny - 1 szklanka (świeże/mrożone) + 1 łyżka cukru lub dżem malinowy
  • płatki migdałów - 3 łyżki
  • kremowy serek naturalny - 3 łyzki
  • lukier - opcjonalnie, do polania wierzchu
Przygotowanie:

W misie miksera połącz wszystkie składniki ciasta (muszą być w temp. pokojowej, mleko nawet lekko podgrzane). Za pomocą haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Maliny podgrzej w rondelku z cukrem, aż sok z owoców odpruje i powstanie gęsty sos. Ostudź.

Wstępnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu ułóż w kilku miejscach maliny, nieregularnie rozłóż tez łyżką porcje naturalnego serka kremowego (typy Philadelphia), posyp migdałami. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź, opcjonalnie ozdób lukrem (cukier puder+ odrobina gorącej wody).

Przepisy z tych kategorii

Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

Smoothie bowl z guaraną, grana…

food² food²
Food Square

Truskawkowe shoty z imbirem i matcha

Truskawkowe shoty z imbirem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit