Drożdżówka z malinami i serkiem

To przepis na ciasto, jakie wykorzystałam już na blogu jakiś czas temu, gdy piekłam niemiecki placek Bienenstich (link TU). Zmieniłam nieco proporcje, a na wierzch dodałam maliny i kremowy serek plus trochę migdałów, lukru i mamy placek doskonały!

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem przekonana, że smak i konsystencja tego ciasta miło Was zaskoczą! Jest naprawdę delikatne, mam wrażenie, że wręcz bliżej mu do klasycznej „babki ucieranej” niż drożdżówki (mówię o tym, jako o zalecie!), zachowuje przy tym długo świeżość. Jest pyszne!

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przygotowałam w foremce z kominkiem o średnicy ok. 25 cm.

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. Zamiast malin (świeżych/mrożonych) z powodzeniem użyć możecie do pieczenia dobry dżem malinowy.

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • masło - 50 g , miękkie
  • mleko - 3/4 szklanki
  • drożdże instant - 2 i 1/4 łyżeczki
  • jajko - 2 szt
  • dodatki
  • maliny - 1 szklanka (świeże/mrożone) + 1 łyżka cukru lub dżem malinowy
  • płatki migdałów - 3 łyżki
  • kremowy serek naturalny - 3 łyzki
  • lukier - opcjonalnie, do polania wierzchu
Przygotowanie:

W misie miksera połącz wszystkie składniki ciasta (muszą być w temp. pokojowej, mleko nawet lekko podgrzane). Za pomocą haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Maliny podgrzej w rondelku z cukrem, aż sok z owoców odpruje i powstanie gęsty sos. Ostudź.

Wstępnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu ułóż w kilku miejscach maliny, nieregularnie rozłóż tez łyżką porcje naturalnego serka kremowego (typy Philadelphia), posyp migdałami. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź, opcjonalnie ozdób lukrem (cukier puder+ odrobina gorącej wody).

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jagodowa kostka
1

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Torcik jogurtowy z malinami

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Borówkowe pierogi. Odetchnąć od miasta!

Borówkowe pierogi. Odetchnąć o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
1

Pełnoziarniste jogurtowe placu…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Placuszki kokosowe z jagodami
2

Placuszki kokosowe z jagodami

aronia aronia
Wiem co jem

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pesto

Zapiekane naleśniki z kurczaki…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary