Drożdżówka z malinami i serkiem

To przepis na ciasto, jakie wykorzystałam już na blogu jakiś czas temu, gdy piekłam niemiecki placek Bienenstich (link TU). Zmieniłam nieco proporcje, a na wierzch dodałam maliny i kremowy serek plus trochę migdałów, lukru i mamy placek doskonały!

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem przekonana, że smak i konsystencja tego ciasta miło Was zaskoczą! Jest naprawdę delikatne, mam wrażenie, że wręcz bliżej mu do klasycznej „babki ucieranej” niż drożdżówki (mówię o tym, jako o zalecie!), zachowuje przy tym długo świeżość. Jest pyszne!

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przygotowałam w foremce z kominkiem o średnicy ok. 25 cm.

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. Zamiast malin (świeżych/mrożonych) z powodzeniem użyć możecie do pieczenia dobry dżem malinowy.

Zdjęcie - Drożdżówka z malinami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • masło - 50 g , miękkie
  • mleko - 3/4 szklanki
  • drożdże instant - 2 i 1/4 łyżeczki
  • jajko - 2 szt
  • dodatki
  • maliny - 1 szklanka (świeże/mrożone) + 1 łyżka cukru lub dżem malinowy
  • płatki migdałów - 3 łyżki
  • kremowy serek naturalny - 3 łyzki
  • lukier - opcjonalnie, do polania wierzchu
Przygotowanie:

W misie miksera połącz wszystkie składniki ciasta (muszą być w temp. pokojowej, mleko nawet lekko podgrzane). Za pomocą haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Maliny podgrzej w rondelku z cukrem, aż sok z owoców odpruje i powstanie gęsty sos. Ostudź.

Wstępnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu ułóż w kilku miejscach maliny, nieregularnie rozłóż tez łyżką porcje naturalnego serka kremowego (typy Philadelphia), posyp migdałami. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź, opcjonalnie ozdób lukrem (cukier puder+ odrobina gorącej wody).

Przepisy z tych kategorii

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami

Zawijaniec z kiszoną kapustą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Domowe Pierniki Katarzynki

Domowe Pierniki Katarzynki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciastka z żurawiną i białą  czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą cz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Rote Grütze

Rote Grütze

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fit tarta jabłkowa

Fit tarta jabłkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szarlotka kokosowa

Szarlotka kokosowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kapusta kiszona z bananem
2

Kapusta kiszona z bananem

figmara figmara
figowe smaki

Kruche ciasto z żurawiną i bezą
2

Kruche ciasto z żurawiną i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

Owisanka orkiszowa na mleku ko…

food² food²
Food Square