Drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne
Poniewaz uwielbiam ciasta z owocami,nie wyobrazam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze sliwkami.Dzisiejsze bedzie na pewno wielokrotnie powtarzane.Jest to pyszny drozdzowiec ze sliwkami i orzechowa kruszonka.Do kruszonki uzylam podprazanych mielonych orzechow laskowych, dzieki temu jest niezwykle aromatyczna.Ciasta jest tak w sam raz,nie za duzo ,za to duzo,duzo sliwek.To najprostsze do zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze.Jak na drozdzowe jest wilgotne, bardzo mieciutkie i delikatne.
Skladniki na blache 28 cm x 40 cm :
300-320 g maki orkiszowej 630 (lub innej)
150 g maslanki lub mleka
60 g cukru
50 g masla
1 jajko L (lub 1 male jajko+1zoltko)
1,5 lyzeczki suchych drozdzy
solidna szczypta soli
Skladniki na kruszonke:
50 g mielonych orzechow laskowych
50 g maki orkiszowej 630
50 g masla
50 g cukru
Wykonanie:
- maslanke (uzylam 120 g maslanki i 30g wody) lub mleko delikatnie podgrzac w garnuszku.Dorzucic maslo pokrojone w wiorki
- wszystkie skladniki na ciasto umiescic w misie miksera i przy pomocy haka dokladnie zagniesc.Ciasto bedzie dosc luzne.Mise przykryc folia i postawic w cieplym miejscu do podwojenie objetosci
- z maki,mielonych orzechow i cukru zagniesc kruszonke,zawinac w folie i odlozyc do lodowki
- sliwki umyc przekroic kazda na pol,usunac pestke
- wyrosniete ciasto podsypujac maka rozwalkowac na papierze do pieczenia na wielkosc blaszki.Z papierem przeniesc na blaszke.przykryc sciereczka kuchenna i odstawic na 15-20 minut do napuszenia
- na ciescie ulozyc dosc gesto przygotowane sliwki,skorkami do dolu
- na sliwkach rozkruszyc kruszonke
- wstawic do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec 35-40 minut
- studzic na krace lub zajadac jeszcze cieple