Drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne

Drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne
Zdjęcie - Drozdzowe ze sliwkami i orzechowa kruszonka-pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Poniewaz uwielbiam ciasta z owocami,nie wyobrazam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze sliwkami.Dzisiejsze bedzie na pewno wielokrotnie powtarzane.Jest to pyszny drozdzowiec ze sliwkami i orzechowa kruszonka.Do kruszonki uzylam podprazanych mielonych orzechow laskowych, dzieki temu jest niezwykle aromatyczna.Ciasta jest tak w sam raz,nie za duzo ,za to duzo,duzo sliwek.To najprostsze do zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze.Jak na drozdzowe jest wilgotne, bardzo mieciutkie i delikatne.

Skladniki na blache 28 cm x 40 cm :

Zdjęcie - Drozdzowe ze sliwkami i orzechowa kruszonka-pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami300-320 g maki orkiszowej 630 (lub innej)
150 g maslanki lub mleka
60 g cukru
50 g masla
1 jajko L (lub 1 male jajko+1zoltko)
1,5 lyzeczki suchych drozdzy
solidna szczypta soli

Skladniki na kruszonke:

50 g mielonych orzechow laskowych
50 g maki orkiszowej 630
50 g masla
50 g cukru
Zdjęcie - Drozdzowe ze sliwkami i orzechowa kruszonka-pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie:
  • maslanke (uzylam 120 g maslanki i 30g wody) lub mleko delikatnie podgrzac w garnuszku.Dorzucic maslo pokrojone w wiorki
  • wszystkie skladniki na ciasto umiescic w misie miksera i przy pomocy haka dokladnie zagniesc.Ciasto bedzie dosc luzne.Mise przykryc folia i postawic w cieplym miejscu do podwojenie objetosci
  • z maki,mielonych orzechow i cukru zagniesc kruszonke,zawinac w folie i odlozyc do lodowki
  • sliwki umyc przekroic kazda na pol,usunac pestke
  • wyrosniete ciasto podsypujac maka rozwalkowac na papierze do pieczenia na wielkosc blaszki.Z papierem przeniesc na blaszke.przykryc sciereczka kuchenna i odstawic na 15-20 minut do napuszenia
  • na ciescie ulozyc dosc gesto przygotowane sliwki,skorkami do dolu
  • na sliwkach rozkruszyc kruszonke
  • wstawic do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec 35-40 minut
  • studzic na krace lub zajadac jeszcze cieple
ZYCZE SMACZNEGO !

Kategorie przepisów