Drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Klasyczne i bardzo popularne ciasto, w kuchni naszych mam i babć Moja mama, co weekend piekła drożdżowe z jabłkami lub drożdżową zawijankę z kakao. Ciasta drożdżowe są tanie i zrobimy je, ze składników, które wszyscy mamy w domu. Pieczenie, to kwestia trzydziestu minut.
Zimą, do ciasta drożdżowego, można również dodać, zamrożone owoce letnie tj. truskawki, borówki, porzeczki. Znakomite ciasto do porannej kawy
Składniki
- około 500 przesianej mąki pszennej
- szklanka letniego mleka
- 1/3 szkl. ciepłego oleju
- 1 jajko + 1 żółtko
- 4 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru brązowego
- 4 większe jabłka
- łyżka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka imbiru
- 100 g mąki pszennej ( można użyć orkiszowej, razowej, krupczatki )
- 70 g masła
- 70 g cukru pudru