Drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Klasyczne i bardzo popularne ciasto, w kuchni naszych mam i babć Moja mama, co weekend piekła drożdżowe z jabłkami lub drożdżową zawijankę z kakao. Ciasta drożdżowe są tanie i zrobimy je, ze składników, które wszyscy mamy w domu. Pieczenie, to kwestia trzydziestu minut. Zimą, do ciasta drożdżowego, można również dodać, zamrożone owoce letnie tj. truskawki, borówki, porzeczki. Znakomite ciasto do porannej kawy

Zdjęcie - Drożdżowe z jabłkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • około 500 przesianej mąki pszennej
  • szklanka letniego mleka
  • 1/3 szkl. ciepłego oleju
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 4 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru brązowego
Dodatkowo
  • 4 większe jabłka
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka imbiru
Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej ( można użyć orkiszowej, razowej, krupczatki )
  • 70 g masła
  • 70 g cukru pudru
Do dużej miski kruszę drożdże, dodaję cukier i letnie mleko. Zostawiam w ciepłym miejscu na kilka minut. Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaję jajko, żółtko i 1/2 szklanki mąki, wszystko mieszam i ponownie zostawiam na kilka minut w ciepłym miejscu. Dodaję resztę mąki, olej i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeżeli takie jest, dosypujemy trochę mąki. Ciasto wyrabiam około 5 minut. Gotowe powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto zostawiam w misce, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu na około 40 minut. Piekarnik nastawiam na 180 – 190 stopni. Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach, jeżeli są bardzo soczyste, partiami wyciskam nadmiar soku. Daję do miseczki, dodaję cynamon, imbir i kardamon, dokładnie mieszam. Ciasto rozkładam w natłuszczonej tortownicy, o średnicy 28 cm. Na ciasto równomiernie rozkładam jabłka. Składniki na kruszonkę rozcieram w dłoniach i równomiernie rozkładam na owocach. Tak przygotowane ciasto, można jeszcze zostawić w cieple na 10 minut. Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 180 – 190 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy się przyrumieni, a brzegi ciasta odchodzą od boków foremki. Gotowe wyciągam z piekarnika i studzę Udanych wypieków

Zdjęcie - Drożdżowe z jabłkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe z jabłkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów