Drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami
Mam dla Was genialne drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym, parmezanem i mozzarellą. Polecam robić z podwójnej porcji!
Składniki na drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami:
Zaczyn drożdżowy:
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- odrobina letniej wody
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 130 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Składniki na farsz:
- 400 g mięsa mielonego z łopatki
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- szczypta suszonego oregano
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- garść parmezanu
- garść tartej mozzarelli
Jak zrobić drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami?
Przygotować zaczyn na ciasto drożdżowe: 20 g świeżych drożdży wkruszyć do miseczki, dodać szczyptę cukru i odrobinę letniej wody w takiej ilości, by zakryła całość.
Wsypać 250 g mąki do misy i dodać rozpuszczone drożdże. Następnie dolać 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna, 130 ml letniej wody, 1/2 łyżeczki soli i łyżeczkę oregano. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż do powstania gładkiej kuli. Ewentualnie odrobinę podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h, aż ciasto na drożdżowe ślimaczki podwoi swoją objętość.
Przygotować farsz: 400 g mięsa mielonego z łopatki podsmażyć na 2 łyżkach oleju Kujawski 3 ziarna, dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, odrobiną oregano. Dodać 2 łyżki pasty pomidorowej i wymieszać. Farsz do drożdżowych ślimaczków studzić.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta, delikatnie podsypując mąką. Posmarować odrobiną passaty lub pasty pomidorowej, wyłożyć ostudzony farsz, posypać garścią parmezanu i garścią tartej mozzarelli. Ciasto zwinąć ciasno w roladę i podzielić na ok. 10 części.
Ślimaczki przełożyć ostrożnie, zachowując odstęp między nimi, do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego wyrastania na ok. 10-15 min.
Drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C na ok. 17 min.
Upieczone drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnio trudne