Drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami

Drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam dla Was genialne drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym, parmezanem i mozzarellą. Polecam robić z podwójnej porcji!

Składniki na drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami:

Zaczyn drożdżowy:

  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • odrobina letniej wody

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 130 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • garść parmezanu
  • garść tartej mozzarelli

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami?

Przygotować zaczyn na ciasto drożdżowe: 20 g świeżych drożdży wkruszyć do miseczki, dodać szczyptę cukru i odrobinę letniej wody w takiej ilości, by zakryła całość.

Wsypać 250 g mąki do misy i dodać rozpuszczone drożdże. Następnie dolać 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna, 130 ml letniej wody, 1/2 łyżeczki soli i łyżeczkę oregano. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż do powstania gładkiej kuli. Ewentualnie odrobinę podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h, aż ciasto na drożdżowe ślimaczki podwoi swoją objętość.

Przygotować farsz: 400 g mięsa mielonego z łopatki podsmażyć na 2 łyżkach oleju Kujawski 3 ziarna, dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, odrobiną oregano. Dodać 2 łyżki pasty pomidorowej i wymieszać. Farsz do drożdżowych ślimaczków studzić.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta, delikatnie podsypując mąką. Posmarować odrobiną passaty lub pasty pomidorowej, wyłożyć ostudzony farsz, posypać garścią parmezanu i garścią tartej mozzarelli. Ciasto zwinąć ciasno w roladę i podzielić na ok. 10 części.

Ślimaczki przełożyć ostrożnie, zachowując odstęp między nimi, do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego wyrastania na ok. 10-15 min.

Drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C na ok. 17 min.

Upieczone drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z mięsem mielonym i serami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów