Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Zdjęcie - Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co prawda Smakowity Chleb to blog poświęcony głównie tematyce domowego chleba, ale od czasu do czasu również chętnie zamieszczam przepisy na inne wypieki. Święta coraz bliżej, na pewno wiele czytelników będzie piekło drożdżowe paszteciki, które będą fantastycznym dodatkiem do barszczu, zupy grzybowej, albo po prostu jako przekąska między posiłkami.

Dlatego postanowiłam podzielić się swoją ulubioną i nieskomplikowaną recepturą.

Lubię gdy paszteciki mają rumianą i lekko chrupiącą skórkę, a ich środek jest puszysty i delikatny. Oczywiście to w temacie ciasta, bo w środku musi też się znaleźć dobrze doprawiony farsz.

Moim patentem na paszteciki jest dodawanie do wyrobionego ciasta po kawałeczku zimnego masła. Ręcznie to dosyć trudne zadanie, ale przy pomocy miksera wychodzi z tego wspaniale elastyczne ciasto.

Jako farsz wybrałam słodko-kwaśną kapustę z grzybami i śliwkami, doprawioną między innymi octem balsamicznym i koncentratem pomidorowym. Drugą partię upiekłam z grzybami i  kozim serem. Poniżej zostawiam przepis na recepturę z kapustą, ale jakby ktoś miał ochotę na przepis na wersję grzybową to również chętnie się podzielę

Oczywiście z przepisu na ciasto można korzystać także z innymi nadzieniami, może np. na Sylwestra upieczecie je ze szpinakiem?

Zdjęcie - Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min. Porcje: 25 Składniki

  • Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 280 ml letniego mleka
  • 50 g zimnego masła
  • Farsz:
  • 400 g kiszonej kapusty + woda
  • 50 g suszonych grzybów + woda
  • 100 g suszonych śliwek
  • duża cebula
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz
  • Wierzch:
  • białko
  • sezam
Przepis
  1. Ciasto:
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajka, cukier, sól, drożdże. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty mikserem. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie ciasto powinno wchłonąć masło i być elastyczne.
  3. Kulę z ciasta przekładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 h.
  4. Po tym czasie kładziemy ciasto na oprószonym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
  5. Na prostokąty wykładamy farsz, pozostawiając brzegi wolne. Zawijamy od dłuższego boku jak roladę i kroimy na małe paseczki.
  6. Tak przygotowane paszteciki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
  7. Każdy pasztecik delikatnie spłaszczamy palcem, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
  8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w 190 stopniach.
  9. Farsz:
  10. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem tak, aby woda je zakryła. Odstawiamy na 30 minut.
  11. Kapustę drobno kroimy, wrzucamy na sito, opłukujemy zimną wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby przykryła kapustę. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut.
  12. Po tym czasie dodajemy namoczone grzyby z wywarem i ocet balsamiczny. Kapustę gotujemy przez kolejne 40 minut.
  13. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy posiekaną cebulę ze śliwkami. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, smażymy kilka minut. Dodajemy miód i karmelizujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do garnka z kapustą, dodając jeszcze koncentrat pomidorowy.
  14. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, miksujemy farsz blenderem i studzimy.

Kategorie przepisów