Drożdżowa „gąsienica” z ricottą i czarnymi porzeczkami.
Że czarne porzeczki to moje ukochane owoce wspominałam już niejednokrotnie. Za każdym razem, gdy czuję ich zapach, przywołuję wspomnienia dzieciństwa, ciepłego lata, które spędzałam w babcinym ogródku. Choć miałam zaledwie kilka lat te czasy wyjątkowo dobrze zapadły w mojej pamięci. Nieraz chciałabym wrócić pomiędzy szumiące krzaki porzeczek, by leżąc pod nimi wyszukiwać czarnych, soczyście słodkich perełek. To zaczarowane dla mnie miejsce, pełne tajemniczych zakamarków i cudownych roślin pozostanie jednak już tylko w moich wspomnieniach, bo wraz z odejściem babci, zapadło w pewien rodzaj głębokiego snu i nigdy już nie przypominało tamtego magicznego dla mnie ogrodu…
Delektowanie się smakiem i zapachem czarnych porzeczek stało się dla mnie rodzajem rytuału. Co roku czekam aż pojawią się na krzakach, by móc przywołać burzę wspomnień. Tym razem postanowiłam podzielić się nimi z całą rodzinką i upiekłam plecionkę przypominającą do złudzenia długaśną gąsienicę. Kremowy smak ricotty tylko dopełnił całości i w efekcie z głośnym mlaśnięciem plecionka została zjedzona.
Ciasto przygotowałam wg przepisu na mój niecodzienny placek z rabarbarem pamiętając, że świetnie się je wałkowało. Myślę, że to był dobry wybór.
Składniki na 1 długą gąsienicę:
- 200g mąki
- 20g świeżych drożdży
- 50 ml letniego mleka
- 40g cukru
- szczypta soli
- 1 jako
- 40g masła.
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- czarne porzeczki
- ok 150g ricotty
- łyżka cukru lub cukru waniliowego
- Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę do miski i roztopić masło. Gdy rozczyn wyrośnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto ręką. Odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania oczywiście jest tylko orientacyjny, ponieważ dużo zależy od temperatury pomieszczenia i samych drożdży.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt.
- Brzegi ponacinać jak przedstawia fotografia, na środku rozsmarować ricottę, ułożyć porzeczki i oprószyć cukrem.
- Paski ciasta zawijać ukośnie do środka tak, by następny pasek nachodził na wcześniejszy.
- Zaplecione ciasto odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor w 180°C
Smacznego ?