Drobiowy pasztet z pistacjami

Drobiowy pasztet z pistacjami
Zdjęcie - Drobiowy pasztet z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drobiowy pasztet z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drobiowy pasztet z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drobiowy pasztet z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drobiowy pasztet z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drobiowy pasztet z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drobiowy pasztet z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drobiowy pasztet z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drobiowy pasztet z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drobiowy pasztet z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg mięsa drobiowego (najlepiej udziec indyka lub udka kurczaka)
  • 50 g wyłuskanych pistacji
  • 6 łyżek oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 4 liście laurowe
  • 3 surowe jajka
  • 2 cebule podzielone na pół
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka suszonych owoców jałowca
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie Pistacje zalewam gorącą wodą i odstawiam na 10 min. W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią, dodaję cebulę, pietruszkę, liście laurowe i owoce jałowca. Całość chwilę smażę i dodaję mięso. Następnie dolewam tyle wody, żeby zakryć mięso. Gotuję na małym ogniu przez 40 min.


Po ugotowaniu oddzielam mięso od kości. Pistacje odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Mięso mielę z cebulą i pietruszką, dodaję pistacje, jajka, olej Kujawski z cytryną i bazylią oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Masę przekładam do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 min. w temperaturze 190°C. Gotowy pasztet studzę na kratce.



Przepis pochodzi z www.napiecyku.pl

Kategorie przepisów