Dorsz zapiekany z warzywami
Składniki:
- 750 g filetu z dorsza
- 250 g bakłażana
- 250g cukinii
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g czerwonej papryki
- 50 g świeżego szpinaku typu “baby”
- 45 ml oleju Optima Omega 3 (30 ml do warzyw, 15 ml do ryby)
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umytego bakłażana pokrój nożem w półplasterki o grubości ok. 1,5 cm. Skrop olejem Optima Omega 3, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 15-20 minut.
Pokrój cukinię nożem w plastry, paprykę w paski.
Całe pomidorki wraz z pokrojonymi warzywami dodaj do podpieczonego bakłażana. Dopraw posiekanym drobno czosnkiem, kminem rzymskim i wymieszaj. Piecz dalej przez kolejne 15 minut.
Krok 2
Dorsza dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polej olejem Optima Omega 3.
Krok 3
Dorsza ułóż na podpieczonych warzywach. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na około 15 minut lub do chwili, aż ryba się zetnie.
Po wyjęciu z piekarnika dodaj świeże liście szpinaku i podawaj razem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe