Dorsz zapiekany z warzywami
To przepis idealny dla tych wszystkich, którzy nie przyrządzają ryb (a w szczególności dorszy!) bojąc się, że po domu jeszcze przez tydzień unosić się będzie zapach smażeniny. To danie zdrowe, łatwe i szybkie do przygotowania, same plusy!
Dorsza (użyłam polędwiczek, ale może być też inna biała ryba), ułożyłam na wcześniej lekko podpieczonych warzywach- pomidorach, cukinii, zielonych szparagach. Potem do dania trafia na kilka minut ryba, na wierzch trochę zieleniny (posiekana dymka) i obiad trafia na stół!
Możecie w ten sposób przygotować obiad nawet dla całej armii gości, wystarczy przygotować porcję ryby dla każdego- czy pieczesz 2 kawałki ryby czy 15, czas pozostaje taki sam :)
Składniki:- dorsz - 2-4 polędwiczki (dowolnie)
- cukinia - 1 szt
- pomidory - 3 szt, malinowe
- szparagi zielone - 10 szt
- dynka - 3 szt szczypioru z małymi cebulkami
- oliwa - 4 łyżki
- masło - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- cytryna - kilka plasterków
Cukinię pokrój na talarki, pomidory- na ósemki. Od szparagów odkrój zdrewniałe końcówki, pokrój na 2-3 kawałki każdy.
Warzywa ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, zapiekaj ok. 15 minut w temp. 200 oC, aż warzywa zmiękną i lekko się miejscami zarumienią.
Na podpieczonych warzywach ułóż kawałki ryby. Każdy dopraw solą i pieprzem, na wierzchu każdego ułóż kawałek masła i plaster cytryny.
Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oc, na ok. 10-15 minut (w zależności od wielkości ryby). Przed podaniem posyp posiekaną dymką.