Dorsz z warzywami w mleku kokosowym
Kolejny niesamowicie smaczny przepis na rybkę – tym razem dorsza.
Uduszony , a potem jeszcze podsmażony , by skórka była chrupiąca , podany z warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach.
Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu.
Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne.
SKŁADNIKI:
* filet z dorsza – 2 szt
* marchew – 2 szt
* mały seler – 1 szt
* por – 1 szt
* cebula dymka – 1 szt
* mleko kokosowe – 250 ml
* curry – 1 łyżeczka
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* chilli – 1 szczypta
* oliwa z oliwek – 100 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Ryby oczyszczamy , oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem.
Marchew i obrany seler kroimy w słupki.
Cebulkę drobno siekamy , pora kroimy w piórka.
Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy kilka minut.
Dodajemy nasze ryby i zalewamy mlekiem kokosowym.
Doprawiamy curry , solą pieprzem i chili.
Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i przekładamy nasze ryby.
Smażymy je na złoto z dwóch stron , a duszone warzywa doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące z warzywami.
Smacznego!