Dorsz z warzywami w mleku kokosowym

Dorsz z warzywami w mleku kokosowym

Kolejny niesamowicie smaczny przepis na rybkę – tym razem dorsza.

Uduszony , a potem jeszcze podsmażony , by skórka była chrupiąca , podany z warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach.

Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu.

Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne.

Zdjęcie - Dorsz z warzywami w mleku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* filet z dorsza – 2 szt

* marchew – 2 szt

* mały seler – 1 szt

* por – 1 szt

* cebula dymka – 1 szt

* mleko kokosowe – 250 ml

* curry – 1 łyżeczka

* sól – do smaku

* pieprz – do smaku

* chilli – 1 szczypta

* oliwa z oliwek – 100 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Ryby oczyszczamy , oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem.

Marchew i obrany seler kroimy w słupki.

Cebulkę drobno siekamy , pora kroimy w piórka.

Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy kilka minut.

Dodajemy nasze ryby i zalewamy mlekiem kokosowym.

Doprawiamy curry , solą pieprzem i chili.

Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i przekładamy nasze ryby.

Smażymy je na złoto z dwóch stron , a duszone warzywa doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z warzywami.

Smacznego!

Zdjęcie - Dorsz z warzywami w mleku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów