Dorsz z patelni z tymiankiem - szybki obiad
Dorsz z patelni to bardzo prosty sposób na szybki obiad. Ryba smażona krótko jest bardzo soczysta. Delikatne mięso dorsza zamarynowane w soku z cytryny z dodatkiem aromatycznego tymianku smakuje znakomicie. Ryba nie musi być nudna, wystarczy dodatek tymianku, by danie nabrało innego wymiaru.
Dorsz z tymiankiem, młodymi ziemniaczkami i sezonową surówką to świetny letni obiad, jeden z naszych ulubionych obiadów w okresie lata.
Składniki:
4 filety z dorsza ze skórą
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
gałązki tymnianku/suszony tymianek
2 łyżki mąki
olej do smażenia
Wykonanie:
- umytą rybę osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny. Pospolić, oprószyć pieprzem i obłożyć lub posypać tymiankiem. Większe kawałki przekroić. Odstawić na 10-15 minut
- przed ułożeniem na patelni rybę obtoczyć w mące, nadmiary strzepnąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, do zrumieninia. Usmażone kawałki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką