Dorsz z brokułami po chińsku na parze

Dorsz z brokułami po chińsku na parze

Prosty dorsz z brokułami po chińsku na parze to danie, które dostarczy Wam dużo wartościowych składników odżywczych, ale przede wszystkim mnóstwo pysznego, umamicznego smaku, który kryje się w cudownym chińskim sosie! Wypróbujcie koniecznie!

Zdjęcie - Dorsz z brokułami po chińsku na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDorsz z brokułami po chińsku na parze

Makro: 720 kcal / T: 15,7 / B: 49,8 / W: 97 / Błonnik: 7,6

Czas przygotowania: 15 minut

Rodzaj: bez glutenu

Ilość porcji: 2

Składniki na chlebki naan z woka:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 1 brokuł 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych 
  • 2 łyżeczki oleju chili
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego 

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka imbiru startego na tarce

Jak przygotować chlebki naan z woka?

  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
  • Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy skrobię kukurydzianą, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy minutę do zgęstnienia. 
  • W parowniku na dolnym piętrze układamy posolone i popieprzone różyczki brokuła, a na górnym kawałki dorsza (również posolone i popieprzone). Parujemy 6-8 minut. 
  • Na talerzu układamy ryż, brokuły, na to rybę. Polewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem i orzeszkami oraz olejem chili. 

Smacznego!

Masz ochotę na coś innego z rybą? Wypróbuj ten przepis na sushi bake z łososiem albo makaron al limone z łososiem i brukselką!

Zdjęcie - Dorsz z brokułami po chińsku na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów