Dorsz z brokułami po chińsku na parze

Prosty dorsz z brokułami po chińsku na parze to danie, które dostarczy Wam dużo wartościowych składników odżywczych, ale przede wszystkim mnóstwo pysznego, umamicznego smaku, który kryje się w cudownym chińskim sosie! Wypróbujcie koniecznie!
Dorsz z brokułami po chińsku na parze
Makro: 720 kcal / T: 15,7 / B: 49,8 / W: 97 / Błonnik: 7,6
Czas przygotowania: 15 minut
Rodzaj: bez glutenu
Ilość porcji: 2
Składniki na chlebki naan z woka:
- 400 g polędwicy z dorsza
- 1 brokuł
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
- 2 łyżeczki oleju chili
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka imbiru startego na tarce
Jak przygotować chlebki naan z woka?
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy skrobię kukurydzianą, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy minutę do zgęstnienia.
- W parowniku na dolnym piętrze układamy posolone i popieprzone różyczki brokuła, a na górnym kawałki dorsza (również posolone i popieprzone). Parujemy 6-8 minut.
- Na talerzu układamy ryż, brokuły, na to rybę. Polewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem i orzeszkami oraz olejem chili.
Smacznego!
Masz ochotę na coś innego z rybą? Wypróbuj ten przepis na sushi bake z łososiem albo makaron al limone z łososiem i brukselką!