Dorsz w sosie pomidorowo-cebulowym
„Dziś udało mi się kupić znakomite filety z dorsza. Nie pamiętam już kiedy je ostatnio jadłam. Powędrowały od razu na stół. Ponieważ nie przepadam za panierowanymi rybami, poszukałam trochę w necie, sprawdziłam stan mojej spiżarni i zabrałam się do dzieła. Wyszło przepyszne, odrobinę pikantne danie. Na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę.”
Dorsz w sosie pomidorowo-cebulowym
Składniki dla 4 osób:
8 kawałków dorsza bez skóry (po2 kawałki na osobę)
2 duże cebule
2 słoiki krojonych pomidorów o poj, 340ml każdy
2 papryczki chili wielkości palca
1 cytryna
2 łyżki octu cytrynowego
50ml oliwy z oliwek
pieprz czarny młotkowany z kolendrą
sól
Opłukać rybę, posolić i skropić sokiem z cytryny.
Obrać cebule i pokroić w drobna kostkę.
Papryczki chili umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Rozgrzać oliwę w płaskim rondlu.
Zeszklić na niej cebulę i papryczki chili. Dodać pomidory i dusić razem około 15 minut. Sos doprawić solą, pieprzem z kolendrą i octem. Włożyć kawałki dorsza i dusić w sosie ok. 15 minut, aż ryba będzie miękka.
Dobrym dodatkiem do niej będzie ryż na sypko i surówka z selera.