Dorsz w sosie pomidorowo – paprykowym

Dorsz w sosie pomidorowo – paprykowym
Pomysł na zdrowe, jarskie danie z rybą w roli głównej. Warzywa krótko smażę na oliwie, następnie miksuję na gęsty sos i zapiekam z rybą. Smaczna i lekka propozycja w stylu włoskim, dla całej rodziny ?

Zdjęcie - Dorsz w sosie pomidorowo – paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 4 porcje
  • ok.450 g. filetów ryby morskiej
  • 1 papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • oliwa
  • sól morska
  • łyżka świeżo posiekanej pietruszki
Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Filety ryby myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram pieprzem cytrynowym. Paprykę oczyszczam z pestek. Kroję w paski. Cebulę i czosnek drobno siekam. Skórkę pomidorów nacinam, zalewam wrzątkiem. Obieram ze skórki i drobno kroję. Na rozgrzaną oliwę, daję paprykę, cebulkę i czosnek. Wszystko smażę kilka minut, do czasu, kiedy papryka lekko odparuje wodę. Paprykę, cebulę, czosnek i pomidory, daję do pojemnika blendera i wszystko miksuję na mus. Mus doprawiam do smaku solą morską. Dodaję trzy łyżki oliwy i wszystko mieszam. W foremce do zapiekania, układam filety ryby, pokrojone na małe kawałki. Dodaję sos pomidorowo – paprykowy. Wszystko zapiekam około 25 minut. Podaję z pietruszką i młodymi ziemniakami. Smacznego ?

Zdjęcie - Dorsz w sosie pomidorowo – paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów