Dorsz w pomidorach z oliwkami
Bardzo proste danie do którego mam wyjątkowy sentyment…Pierwszy raz jadłam tak przyrządzoną rybę we Włoszech u mojej ukochanej „soreliny” Ryba była o niebo lepsza, ale ta też wyszła niczego sobie. Bardzo smaczny i szybki obiad.
SKŁADNIKI:
2 filety z dorsza
2 duże dojrzałe pomidory
ok. 10 czarnych oliwek
kilka listków bazylii
1 łyżka mąki
cytryna
sól, pieprz
oliwa
Filety z dorsza umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i wygrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół.
Dorsza usmażyć na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.
Zdjąć dorsza z patelni, odłożyć na talarz i przykryć folią aluminiową.
Na patelnie wrzucić pomidory i dusić przez kilka minut. Dodać oliwki i jeszcze przez chwilę dusić. Doprawić solą i pieprzem, bazylią.
Pomidory ułożyć na usmażonym dorszu, przebrać bazylią.