Dorsz w mleku kokosowym z pak choi
Dorsz w mleku kokosowym z pak choi to pomysł na ekspresowy obiad w tajskim stylu. Do jego przygotowania zainspirowała mnie kokosowa zupa tom kha, a w zasadzie jej oryginalny smak. Mleko kokosowe postanowiłem podkręcić aromatem trawy cytrynowej, imbiru, liści kaffiru, limonki oraz sosu rybnego, a następnie ugotować w nim polędwicę z dorsza. Dodatkowo dorzuciłem chińską kapustę pak choi, która idealnie tu pasuje i dodaje fajnego chrupiącego akcentu. Danie podałem z papryczką chili marynowaną w soku z limonki oraz z chipsami z czosnku i świeżą kolendrą. To pyszna i prosta potrawa, której przygotowanie zajmie Wam niecałe pół godziny.
Ten dorsz w mleku kokosowym z pak choi to typowe danie jednogarnkowe, a w zasadzie jednopatelniowe. 😉 Wszystko przygotowujemy w jednym naczyniu. Najpierw prażymy ząbki czosnku, a następnie na tej samej patelni podsmażamy przyprawy i zalewamy je mlekiem kokosowym i chwilę gotujemy, aby uwolniły swój aromat. Kolejno wrzucamy pak choi, a po chwili polędwicę z dorsza i całość krótko gotujemy, aby ryba nam się nie rozpadła, a kapusta zachowała swoją chrupkość. Danie to proponuję podać z ryżem jaśminowym, który świetnie smakuje z powstałym aromatycznym sosem kokosowym. No dobra, będzie do tego celu potrzebny dodatkowy garnek, ale to już chyba nie problem, bo ryż przygotujemy w trakcie, gdy sos będzie się gotować. Wymienione dodatki są oczywiście opcjonalne, ale fajnie podkręcają smak całości. Zamiast dorsza możecie wykorzystać również inną rybę o białym mięsie. Sprawdzi się tutaj również łosoś.
Jeśli lubicie lekkie i proste dania w azjatyckim stylu, to myślę, że ten dorsz w mleku kokosowym z pak choi będzie strzałem w dziesiątkę! Ja przygotowałem to danie dość spontanicznie, ale już wiem, że często będę do niego wracał, bo jest szybkie i pyszne! Dlatego również i Wam gorąco je polecam.
Dorsz w mleku kokosowym z pak choi
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
Składniki na dorsza w mleku kokosowym z pak choi:
- 400-500 g polędwicy z dorsza (lub innej ulubionej ryby)
- 500 ml mleka kokosowego
- 1 kapusta pak choi
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 plasterki imbiru
- 3 liście kaffiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2 limonki
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól
- ok. 200 g ugotowanego ryżu do podania (najlepiej jaśminowego)
Jak przygotować dorsza w mleku kokosowym z pak choi?
- Papryczkę chili pokrój w plasterki i zalej sokiem wyciśniętym z jednej limonki.
- Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzej olej kokosowy i wrzuć pokrojony na plasterki czosnek. Smaż do złotego koloru i odcedź na ręcznik papierowy. Odstaw.
- Na tym samym oleju podsmaż przez pół minuty plasterki imbiru i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową. Wlej mleko kokosowe, dodaj cukier trzcinowy oraz liście kaffiru. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnij wszystkie przyprawy.
- Polędwicę z dorsza pokrój na mniejsze kawałki i oprósz solą.
- Do mleka kokosowego dodaj sos rybny i sok wyciśnięty z połowy limonki. Dopraw solą do smaku. Wrzuć liście pak choi i gotuj je przez 2 minuty. Następnie włóż kawałki dorsza tak, aby były całe przykryte mlekiem. Gotuj przez 5 minut.
- Danie posyp podsmażonym czosnkiem, zamarynowanym chili oraz posiekaną kolendrą. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square