Dorsz pieczony w sosie śmietanowo-porowym
Nie jest to może super fit propozycja, bo do przygotowania sosu używamy słodkiej, wysokoprocentowej śmietanki, ale z pewnością jest smacznie i delikatnie.
Śmietanka kremówka jest słodka, więc dla zrównoważenia smaku sos doprawiamy szczyptą ostrej papryki, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Sos śmietanowo-porowy bardzo dobrze komponuje się z ugotowanym ryżem i to właśnie na ten dodatek zdecydowałam się ponownie.
Dorsz w sosie śmietanowo-porowym to pyszna propozycja obiadowa. Moja rodzinka była bardzo zadowolona (a jak dla mnie, mogłoby być jeszcze ciut więcej sosu) ?
na 4 porcje:
- około 500-600 g polędwiczki z dorsza
- 2-3 pory
- 300 ml śmietanki 30%
- 1/2 małej cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
- ryż
- olej/masło
Polędwiczki z dorsza kroimy na mniejsze porcje, skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy szczyptą mielonego imbiru oraz solą i pieprzem.
Pora kroimy na półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pory. Smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia (uwaga, aby pory się nie przypaliły). Następnie wlewamy słodką śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki i gałki muszkatołowej.
Przygotowany sos wylewamy na spód naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozkładamy polędwiczki z dorsza. Na wierzchu każdego kawałka dajemy cienki plasterek masła.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Podajemy np z ryżem.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami