Dorsz na zielonych warzywach z miso
Wiosna dość szybko zaczęła dawać nam znaki, że już pora odkurzyć lżejsze ubrania i buty. Wraz z wyższymi temperaturami i ostrzejszymi promieniami słońca przychodzi nam też ochota na zielone. Dość już mamy ponurych styczniowych dni i mroźnych lutowych wieczorów. Chcemy wyciągnąć rowery i popędzić przed siebie – do lasu, nad jeziora, byle dalej od tej ponurej zimy.
Fakt jest taki, że niezależnie od pory roku uwielbiam zielone dania. Kocham wszelkie sałaty, groszki, szpinaki, brukselki i brokuły i każde danie najchętniej podałabym z zielonymi warzywami. Moja dzisiejsza propozycja jest nie tylko pięknie zielona, ale też pełna różnych smaków i spodoba się absolutnie wszystkim. Jest tu zielenina, ale jest też delikatna, soczysta ryba i bekon. Czy trzeba czegoś więcej?Składniki:
(4 porcje)
- 4 filety z dorsza (ok 600g)
- 100g wędzonego boczku w plastrach
- 2 ząnki czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka jasnej pasty miso
- 150g zielonego groszku (mrożonego)
- garść groszku cukrowego w strączkach
- 100g świeżego szpinaku
- garść młodych pędów groszku (kiełków)
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Przygotowanie krok po kroku:
- Boczek drobno pokrój i usmaż na patelni z niewielką ilością oliwy. Chrupiące kawałki boczku wyłóż na talerzyk odsączając z tłuszczu.
- Na wytopionym tłuszczu usmaż rybę, układając filety skórą do dołu. Smaż kilka minut w zależności od wielkości kawałków lub do momentu aż ryba niemal w całości będzie ścięta. Na koniec odwróć filety na drugą stronę i dosmaż przez około pół minuty. Zdejmij z patelni.
- Patelnię wytrzyj ręcznikiem papierowym i ponownie postaw na ogniu.
- Dodaj niewielką ilość oliwy i zeszklij posiekany czosnek i szalotkę.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj pastę miso i przesmaż pół minuty.
- Dodaj groszek, a gdy się dobrze podgrzeje, szpinak. Podsmaż około pół minuty, aż liście lekko zmiękną.
- Zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj podsmażony wcześniej boczek.
- Warzywa przełóż na talerze. Na nich ułóż po kawałku ryby i posyp kiełkami groszku. Całość lekko skrop oliwą.
- Podawaj z pieczywem lub ziemniakiem w mundurku.
Smacznego!