Dorsz duszony z kurkami - szybki obiad na lato
Dorsz w sosie śmietanowo-koperkowym z kurkami to propozycja na szybki wakacyjny obiad. Dorsz w wydaniu bardzo dietetycznym, ponieważ jest duszony w sosie, bez smażenia. Danie pyszne i bardzo wytworne, zresztą jak każde z dodatkiem wspaniałych, pomarańczowych grzybków. Sezon na kurki rozpoczęty i warto wykorzystać go jak najpełniej.
Jeśli mijasz kurki z daleka, bo nie wiesz jak pozbyć się ziarenek piasku, przeczytaj jakie to proste i do dzieła!
Obiadek jest przepyszny, bardzo polecam!
Składniki na 2 porcje:
200 g kurek
125 ml śmietany kremówki
1 młoda cebula
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła ghee
2 filety dorsza ze skórą
sól, pieprz
sok z cytryny
Wykonanie:
- filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
- cebulkę obrać, pokroić w piórka, następnie zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać opłukane (większe pokroić na mniejsze kawałki) i dusić kilka minut. Wlać śmietanę kremówkę i dusić razem przez kilka minut, by śmietana lekko zgęstniała
- na patelnię dołożyć filety dorsza, przykryć pokrywką i dusić około 6-8 minut, w zależności od wielkości ryby
- do sosu dodać posiekany koperek, posolić i oprószyć pieprzem kurki
- podałam z młodymi ziemniaczkami i fasolka szparagową