Domowy serek kanapkowy (z jogurtu)

Domowy serek kanapkowy (z  jogurtu)

Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na domowy serek kanapkowy. Do jego produkcji potrzeba jedynie dobrej jakości jogurtu naturalnego, soli i ulubionych dodatków - ja dodałam posiekany szczypiorek oraz odrobinę chrzanu. Wykonanie jest banalnie proste, czas oczekiwania stosunkowo krótki, a efekt - bardzo zadowalający :) Otrzymujemy kremowy, smaczny serek, o znanym składzie, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Warto się skusić :)

Inspiracja:Gotuję, bo lubię

Zdjęcie - Domowy serek kanapkowy (z  jogurtu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 duże jogurty greckie (mogą być też zwykłe jogurty naturalne, muszą być tylko bardzo gęste)
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
  • sól do smaku

Wykonanie:

Jogurty dokładnie wymieszać z solą, posiekanym szczypiorkiem i chrzanem. Gotową mieszaninę wylać na kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluchę tetrową. Związać w tobołek, lekko odcisnąć całość i powiesić nad durszlakiem na 24 h, aby wyciekł nadmiar płynu.  Po tym czasie ser przełożyć na kilka godzin do lodówki. Odwinąć z gazy i zajadać. Smacznego :)

Zdjęcie - Domowy serek kanapkowy (z  jogurtu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowy serek kanapkowy (z  jogurtu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowy serek kanapkowy (z  jogurtu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów