Domowy ser koryciński

Najlepszy ser świata! Do tej pory był dostępny, kiedy odwiedzałam Białystok, a teraz znalazł się w zasięgu ręki dzięki przepisowi Olgi Smile. Mleko od krowy, podpuszczka z marketu budowlanego i mam ser prawiekoryciński. Czemu prawie? Bo do Korycina mam tylko 544 km ;)

Zdjęcie - domowy ser koryciński - kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dl... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ser koryciński

  • garnek 10 l,
  • 9 l mleka,
  • 1 g podpuszczki,
  • 120 g kefiru Robico (istotne ze względu na rodzaj bakterii i brak polepszaczy),
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki przypraw, np.: suszone pomidory, czarnuszka, czosnek, czosnek niedźwiedzi, bazylia

solanka

  • 300 g soli kamiennej niejodowanej,
  • 1,5 l wody

Mleko podgrzej do około 40 st.C. Podpuszczkę rozpuść w 50 ml ciepłej wody i dodaj do mleka razem z kefirem i przyprawami. Mieszaj przez minutę, przykryj garnek i odstaw na około 30 minut. W tym czasie utworzy się skrzep, który pokrój drobno - maks. 1x1 cm. W takim stanie pozostaw na kolejne 30 minut, żeby oddzieliła się serwatka. Sito wyłóż gęstą pieluchą tetrową lub chustą serowarską i przelewaj powoli ścięte mleko porcjami. Odcedzaną serwatkę zbieraj do drugiego naczynia. Pozostaw ser na sicie przez 20 godzin odwracając pierwszy raz po godzinie, potem już co dwie. Po drugim obróceniu zdejmij tetrę. W tym czasie ser nabiera charakterystycznego kształtu i dzięki aktywnym bakteriom z kefiru tworzą się dziurki. Po tym czasie przygotuj solankę, w której umieść ukształtowany ser na 5 godzin, w trakcie których również należy co godzinę ser obracać. Osusz ser i możesz od razu go jeść.

Z zebranej serwatki można ugotować zupę, dodać do pieczenia chleba, a także utworzyć domową riccottę, na którą przepis podam już wkrótce.

Przepisy z tych kategorii

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
4

Świąteczny piernik przekładany…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Sernik
3

Sernik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

 Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą
2

Pierogi z ziemniakami i kiszo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Węgierska zupa z mięsem i grzybami
1

Węgierska zupa z mięsem i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Piernik dyniowy
2

Piernik dyniowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Chlebek z łososiem wędzonym
1

Chlebek z łososiem wędzonym

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa

Zapiekanka z cukinii, suszonyc…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady

Rolada makowa z kremem cytryno…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Torcik piernikowy przekładany powidłami
1

Torcik piernikowy przekładany…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ślimaki drożdżowe z makiem

Ślimaki drożdżowe z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Snickers bez pieczenia
1

Snickers bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake