Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem

Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem

Zdjęcie - Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-) Piątek w końcu :-). Ja jakaś zmęczona tym tygodniem, ta pogoda raz taka, raz taka i człowiek nie może nadążyć. Ostatnio robiłam domowy pasztet. Zainspirowała mnie książka, która kończę czytać, recenzję przedstawię Wam niedługo. Zrobiłam go bardziej po swojemu, ale z dodatkiem czarnuszki i suszonych pomidorów wyszedł po prostu pyszny. Ostatnimi czasy ograniczyliśmy kupowanie wędlin w sklepie i tworzymy coś swojego, żeby choć troszkę było zdrowiej :-). Życzę Wam udanego weekendu :-).

Składniki:

  • 2 większe golonki z indyka
  • ok 400 g wątróbki z indyka
  • 2 większe marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • kawałek selera
  • ok 2 łyżeczki czarnuszki
  • ok 8 sztuk suszonych pomidorów (suchych, nie w oleju)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kajzerki
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe


Do większego garnka nalewam wodę, daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam też suszone pomidory, czosnek i czarnuszkę. Po przemieleniu wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do foremki (keksówki 14x32 cm) i pieczemy w 180 stopniach jakieś 60 minut.

Zdjęcie - Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów