Domowy likier baileys

Domowy likier baileys

Zdjęcie - Domowy likier baileys - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Baileys najbardziej mi smakuje na Boże Narodzenie. Może dlatego, że zawsze jako rarytas był na świątecznym stole. Z kostkami lodu, whmmm... Pychota! Dlatego, gdy ujrzałam go u Agaty to zaświtała mi myśl, że w tym roku sama go przygotuję:-) Smakuje niczym prawdziwy baileys, słowo! Powinien po zrobieniu odstać tydzień, ale już na drugi dzień dla mnie był dobry;-)

Zdjęcie - Domowy likier baileys - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 200 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego,
  • 200 ml masy kajmakowej z puszki (dałam 400 ml),
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 350 ml whisky.

Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Ostudzić. W misce trzepaczką wymieszać masę kajmakową z mlekiem, dolać wystudzoną kawę, wsypać kakao i na koniec małym strumieniem wlać whisky. Przelać likier do butelki, odstawić na 7 dni. Przed podaniem wstrząsnąć. Najlepiej smakuje serwowany z kostkami lodu.
Zdjęcie - Domowy likier baileys - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów