Domowy krupnik babci Joli

Domowy krupnik babci Joli

Zdjęcie - Domowy krupnik babci Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy krupnik babci Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy krupnik babci Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy krupnik babci Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 300 g mięsa (drób, np skrzydełka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka, 1 por
  • ziemniaki
  • pół selera naciowego
  • 2 cebule
  • kasza jęczmienna (ok 1 szklanki)
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki i świeży pęczek kopru
  • chleb razowy na grzanki
  • olej Kujawski 3 ziarna

Przygotowanie Umyte mięso i składniki dodajemy do dużego garnka napełnionego wodą.

Po zagotowaniu dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, wszystkie wymienione pokrojone warzywa.

Po kilkunastu minutach dodajemy kaszę i gotujemy wszystko razem do miękkości. Całość doprawiamy świeżą zieleniną oraz solą i pieprzem do smaku.

 

2 kromki chleba razowego smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, kroimy w kostkę i dodajemy chrupiące do każdej porcji zupy.

 

Taki krupnik robiła moja ukochana, nieżyjąca już niestety babcia. Polecam wszystkim tę recepturę, smacznego!

 

 

 

 

Kategorie przepisów