Domowy krupnik babci Joli

Składniki
- 300 g mięsa (drób, np skrzydełka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka, 1 por
- ziemniaki
- pół selera naciowego
- 2 cebule
- kasza jęczmienna (ok 1 szklanki)
- listek laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki i świeży pęczek kopru
- chleb razowy na grzanki
- olej Kujawski 3 ziarna
Przygotowanie Umyte mięso i składniki dodajemy do dużego garnka napełnionego wodą.
Po zagotowaniu dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, wszystkie wymienione pokrojone warzywa.
Po kilkunastu minutach dodajemy kaszę i gotujemy wszystko razem do miękkości. Całość doprawiamy świeżą zieleniną oraz solą i pieprzem do smaku.
2 kromki chleba razowego smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, kroimy w kostkę i dodajemy chrupiące do każdej porcji zupy.
Taki krupnik robiła moja ukochana, nieżyjąca już niestety babcia. Polecam wszystkim tę recepturę, smacznego!