Domowy jogurt kawowy z mleka świeżego

Domowy jogurt kawowy z mleka świeżego

Domowy jogurt kawowy przygotowany ze świeżego, pasteryzowanego mleka i kubeczka dobrej jakości jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii. Jeśli chcesz przygotować jogurt na bardziej zaawansowanym poziomie, zamiast bazy z jogurtu naturalnego użyj startego do mleka z bakteriami jogurtowymi. Domowy jogurt ma najlepszy, czysty skład. Data przydatności do spożycia takiego jogurtu wynosi 5 dni, ale za to możesz mieć pewność że masz produkt domowy najwyższej jakości.

Zdjęcie - Domowy jogurt kawowy z mleka świeżego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Domowy jogurt kawowy z mleka świeżego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 5 porcji
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
Kalorie: 80 kcal

Jogurt naturalny o smaku kawowym przygotowany z mleka świeżego i kultur bakterii. Przepis na domowy jogurt bez konserwantów.

Składniki:
  • 700 ml mleka świeżego pasteryzowanego (np. z Piątnicy, znajdziesz w sklepowej lodówce)

  • 200 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii lub starter do jogurtu

  • 5 pełnych łyżeczek dobrej kawy rozpuszczalnej

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • 50 ml gorącej wody


Sposób przygotowania:
  • Świeże mleko przelej do garnka i doprowadź do zagotowania. Zagotowane mleko odstaw do wystudzenia do temperatury 40 stopni, najlepiej sprawdzaj temperaturę specjalnym termometrem cukierniczym.
  • Kiedy mleko osiągnie wymaganą temperaturę, dodaj do niego starter do mleka z kulturami bakterii lub kubeczek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej. Koniecznie sprawdź na etykiecie jogurtu czy zawiera kultury bakterii, są one niezbędne by jogurt powstał z mleka. Całość dokładnie rozmieszaj.
  • Mieszankę zaszczepionego mleka przelej do słoiczków jogurtownicy, gdzie jogurt będzie powstawał około 6 – 12 godzin. Im dłużej jogurt będzie pracował w jogurtownicy, tym będzie gęstszy i uzyska kwaśniejszy jogurtowy posmak.
  • Jeśli nie posiadasz profesjonalnej jogurtownicy, zaszczepione mleko przelej do dużego słoika o pojemności 900 ml. Słoik ten zakręć szczelnie, owiń kocem i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 14 godzin (możesz ustawić je na grzejniku, ciepła temperatura sprzyja rozwijaniu korzystnych bakterii jogurtowych).
  • Kawę rozpuszczalną z cukrem trzcinowym zalej niewielką ilością gorącej wody, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Mieszankę kawową pozostaw do ostudzenia, po czym przelej ją do gotowego już jogurtu naturalnego i wymieszaj.
  • Jogurt kawowy przechowuj w lodówce w zamkniętych słoiczkach do 5 dni.
Uwagi:
  • Kawowy smak jogurtu to tylko jeden z wielu wariantów smakowych. Jogurt możesz pozostawić w wersji naturalnej lub dodać do niego świeże owoce.

Kategorie przepisów