Domowe lody jogurtowo-malinowe bez jajek
Latem tylko proste desery maja najwieksze wziecie.A szybkie w przygotowaniu i do podania sa wlasnie lody.Dziesiejsze przygotowane sa na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem smietany kremowki.Zamiast kremowki mozna uzyc mleczka kokoswego .Sa smaczne i zdrowe,a dodatek malin czyni z nich prawdziwie letni smakolyk.Zrobilam wieksza ilosc musu malinowego i podalam go do lodow.Takze sa podwojnie malinowe.Mus zrobilam z malin mrozonych,nie mialam sumienia maltretowac tych cudownych,pachnacych latem owocow.Swieze zjedlismy jako dodatek do lodow.
Skladniki:
350 g jogurtu greckiego
150 g kremowki lub mleczka kokosowego
4 lyzki cukru pudru
400 g mrozonych malin+2 lyzki cukru
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- maliny umiesc w garnuszku z cukrem i postawic na malym ogniu,by sie rozmrozily.Dodac sok z cytryny.Pogotuj kilka mnut,by owoce sie rozpadly. Przetrzyj maliny przez sitko i odstaw od przestudzenia.Najlepiej maliny przygotowac wczesniej i pozostawic je przez noc w lodowce,by sie dobrze schlodzily.
- wszystkie skladniki lodow powinny byc porzadnie schlodzone.Gdy uzywacz mleka kokosowego puszke wstaw rowniez na noc do lodowki
- jogurt grecki wymieszac z kremowka lub mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem na gladka mase bez grudek.Mase umiescic w maszynce do lodow i postepowac dalej wg instrukcji
- czesc napowietrzonej masej lodowej umiescic w pudelku do zamrazania,na to wylozyc mus malinowy -ilosc wg uznania- i reszte masy jogurtowj.Pudelko zamknac i pozostawic kilka godzin w zamrazarce.Jesli zostawisz na cala noc ,pamietaj by wystawic je przynajmniej 20 minut przed podaniem
- reszte musu malinowego umiescic w dzbanuszku i podac jako polewe do kulek lodowych
ZYCZE SMACZNEGO !