Domowe batoniki wieloziarniste - zdrowe i pyszne!

Te domowe batoniki wieloziarniste z mnóstwem suszonych owoców i orzechów to dowód na to, że słodycze mogą być jednocześnie zdrowe i pyszne! Jedynym problemem może być to, że jednak są dość kaloryczne, a zdecydowanie trudno się ograniczyć tylko do jednej sztuki, bo tak przyjemnie chrupią. 😉 Takie batoniki wieloziarniste uwielbiam przygotowywać zarówno jako przekąskę i zabierać ze sobą do pracy lub w podróż, jak i pakować na prezent i rozdawać bliskim oraz znajomym. Można ten patent wykorzystać w nadchodzące Mikołajki lub Boże Narodzenie, chociaż czy na takie łakocie musi być specjalna okazja? Myślę, że nie!

W tym przepisie na batoniki wieloziarniste wykorzystałem swój ulubiony patent i zmiksowałem suszone daktyle po ich uprzednim namoczeniu w wodzie na purée. Wraz z olejem kokosowym świetnie skleją one resztę składników, dzięki czemu gotowe batony się nie rozlatują, można bez problemu je pokroić i przechowywać. Wybór ulubionych bakalii to już kwestia gustu. Ja lubię łączyć suszone owoce z różnymi orzechami, pestkami i nasionami, ale tak naprawdę możecie zdecydować się na to, co lubicie najbardziej, zachowując tylko proporcje. Płatki owsiane można również zastąpić jaglanymi, czy amarantusem ekspandowanym, jeżeli tylko macie taką ochotę. Ten przepis na batoniki wieloziarniste to fajna baza, z którą można trochę poeksperymentować, więc gorąco zachęcam do przygotowania własnej wersji. 😉

Zdjęcie - Domowe batoniki wieloziarniste - zdrowe i pyszne! - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Domowe batoniki wieloziarniste - zdrowe i pyszne! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Batoniki wieloziarniste Łukasz Te domowe batoniki wieloziarniste z mnóstwem suszonych owoców i orzechów to dowód na to, że słodycze mogą być jednocześnie zdrowe i pyszne!… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 200 g ulubionych orzechów (u mnie mieszanka nerkowców, włoskich, laskowych i migdałów)
  • 150 g płatków owsianych*
  • 100 g suszonych fig lub innych suszonych owoców
  • 100 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g sezamu
  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE
  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odlej nadmiar wody i zmiksuj je blenderem na gładkie purée wraz z roztopionym olejem kokosowym.
  2. Figi oraz orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Połącz wraz z płatkami owsianymi, nasionami słonecznika, pestkami dyni, sezamem, nasionami chia i cynamonem.
  3. Do mieszanki pestek i nasion dodaj pulpę z daktyli i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Powinna powstać gęsta i kleista masa.
  4. Foremkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm lub długą keksówkę 15 x 40 cm pokryj papierem do pieczenia i przełóż gotową masę. Dokładnie dociśnij ją do brzegów formy i wyrównaj szpatułką.
  5. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut do złotego koloru. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na batoniki.
UWAGI

*W przypadku celiakii wybieraj płatki niezanieczyszczone glutenem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy