Domowa wędlina z pokrzywą
Smaczna domowa wędlina zrobiona w szynkowarze . Kilka godzin i mamy coś pysznego bez konserwantów , sama natura a dla zdrowotności młoda pokrzywa . Wędlina wspaniale nadaje się do kanapek , idealnie smakuje na łonie natury .Dla małych i dużych .
Domowa wędlina z pokrzywą:
1 kg łopatki
sól peklowana1 łyżeczka
sól ziołowa do smaku
pieprz biały
1/2 szklanki zimnej wody
1 szklanka listków młodej pokrzywy
Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy zimna wodę , sól peklowaną. Dobrze mieszamy . Pokrzywę zalewamy gorąca wodą po ok 5 min odcedzamy ja i drobno siekamy . Pokrzywę dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Mieszankę mięsną wkładamy do worka i wkładamy do szynkowaru. Wkładamy termometr . Wkładamy do garnka z woda i gotujemy aż na termometrze będzie 80 stopni. Po tym czasie wkładamy szynkowar do wody z lodem. Po schłodzeniu wkładamy go do lodówki. Po 12 godzinach otwieramy szynkowar i wyciągamy wędlinę. Kroimy i przyrządzamy piknikowe kanapki.