Dobra surówka z młodej kapusty - Napiecyku

Chyba wszyscy lubimy surówkę z młodej kapusty, jest chrupiąca, soczysta, niskokaloryczna, bogata w składniki odżywcze. Lista właściwości zdrowotnych młodej kapusty, jest naprawdę długa. Kapusta ma wiele witamin, a zawartością witaminy C, może konkurować z cytryną. Jest również bogata w siarkę, magnez, żelazo, wapń i kwas foliowy. Coraz głośniej mówi się o przeciwnowotworowych właściwościach kapusty.

Do przygotowania surówki, przyda się dobra tarka, która drobno posieka kapustę. Dodaj jeszcze marchewkę, świeże zioła i prosty winegret. Pyszna, prosta i zdrowa surówka gotowa.

Taka surówka, smakuje do obiadu, do grilla, do kolacji. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Dobra surówka z młodej kapusty - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Surówka z młodej kapusty

Składniki na dobrą surówkę z młodej kapusty
  • 1/2 mniejszej kapusty ( u mnie 600 g )
  • 2 mniejsze marchewki
  • 2 łyżki octu winnego ( u mnie z białego wina )
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy
  • łyżeczka brązowego cukru
  • duża szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść świeżo posiekanych ziół ( koperek, szczypiorek, pietruszka )

Kapustę drobno posiekaj, dodaj sól i delikatnie pomieszaj.

Marchewkę obierz i zetrzyj na drobne wiórki, dodaj do kapusty.

Do oleju lub oliwy, dodaj ocet winny, cukier i sporą szczyptę pieprzu. Całość energicznie pomieszaj.

Do surówki, dodaj ulubione, świeżo posiekane zioła, oraz winegret. Całość dokładnie pomieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut, przed podaniem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Dobra surówka z młodej kapusty - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy