Dobra surówka z kapusty pekińskiej

Dobra surówka z kapusty pekińskiej

Pyszna, jesienna surówka z kapusty pekińskiej, jest bardzo soczysta i wyrazista w smaku. Ta surówka sprawdzi się do obiadu, będzie też zdrowym dodatkiem do mięs, wędlin i serów. Codzienna porcja zdrowia, z łatwo dostępnych składników 🙂

Zdjęcie - Dobra surówka z kapusty pekińskiej - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 marchewka
  •  ogórek konserwowy lub kiszony
  • 1/2 białej cebuli
  • kilka gałązek pietruszki
  • 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

 

Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej?

Liście kapusty dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij grubsze części i posiekaj na wąskie paseczki.

Marchewkę obierz, zetrzyj na mniejszych oczkach, dodaj do kapusty. Kapustę z marchewką, posyp delikatnie solą, następnie ugniataj chwilę w dłoni do czasu, kiedy puści sok.

Dorzuć cebulę, pokrojoną na małe kawałki. Dodaj również ogórek, starty na dużych oczkach. Całość dokładnie pomieszaj.

Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i sos z jogurtu i majonezu, całość posyp świeżo zmielonym pieprzem, pomieszaj 🙂

Smacznego 🙂

Uwagi – jeżeli lubisz bardziej ostre smaki, dodaj ogórek konserwowy z papryczką chili.

Zdjęcie - Dobra surówka z kapusty pekińskiej - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów