Dietetyczny sernik jogurtowy na zimno

Dietetyczny sernik jogurtowy na zimno

Zdjęcie - Dietetyczny sernik jogurtowy na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pora na otwarcie sezonu truskawkowego! Dzisiaj Wam proponuje lekki i dietetyczny serniki jogurtowy na zimno!
Jest bardzo delikatny, kemowy o lekkim śmietankowym aromacie, który wspaniale komponuję się z truskawkami. Sernik jest naprawdę pyszny i po prostu rozpływa się w ustach... Rozkosz dla podniebienia bez wyrzutów sumienia :)

SKŁADNIKI:
250 g chudego mielonego serka ( u mnie Emilki 0%)
750 g kremowego, gęstego jogurtu naturalnego (u mnie Jana probiotyczny)
20 g żelatyny
1 łyżeczka aromatu śmietankowego
30 g cukru brzozowego, stewii lub miodu (jeśli ser jest kwaskowy trzeba dodać więcej)
30-40 dag świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa

Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do stężenia.

Do misy miksera wrzuć serek z cukrem lub miodem i miksuj około 2-3 minut. Następnie dolewaj jogurt cały czas miksując. Jeśli masa jogurtowa jest mało słodka - dosłodź.
Żelatynę wsyp do około 60-70 ml gorącej wody i dokładnie rozpuść. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj parę łyżek masy jogurtowej i wymieszaj by wyrównać temperaturę.
Żelatynę wlewaj bardzo powoli do masy jogurtowej cały czas miksując.

Masę wylej do tortownicy ( u mnie o średnicy ok. 20 cm), wyrównaj powierzchnie i odstaw do lodówki.
Gdy masa jogurtowa stężeje poukładaj na niej pokrojone w plastry truskawki i zalej tężejącą galaretką truskawkową.


Dla użytkowników Speedcooka:
Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do stężenia.
Do misy miksującej wrzuć serek z cukrem lub miodem i miksuj prędkość 4, czas 2 minuty. Następnie przez otwór w pokrywie dolewaj jogurt cały czas miksując - prędkość 4, ok. 2 minut. Jeśli masa jogurtowa jest mało słodka - dosłodź.
Żelatynę wsyp do około 60-70 ml gorącej wody i dokładnie rozpuść. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj parę łyżek masy jogurtowej i wymieszaj by wyrównać temperaturę.
Żelatynę wlewaj bardzo powoli do masy jogurtowej cały czas miksując. (prędkość 4 , około 30 sekund)
Masę wylej do tortownicy ( u mnie o średnicy ok. 20 cm), wyrównaj powierzchnie i odstaw do lodówki.
Gdy masa jogurtowa stężeje poukładaj na niej pokrojone w plastry truskawki i zalej tężejącą galaretką truskawkową.


Smacznego :)


1 porcja (100 g) zawiera średnio:

energia: 132 kcal
białko: 8,3 g
węglowodany: 8,1 g
błonnik: 0,5 g
tłuszcze: 1,4 g
cholesterol: 4,9 mg




Zdjęcie - Dietetyczny sernik jogurtowy na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów