Deser "serniczek" z marakują
Proste desery to moja specjalność.Ty także możesz pobawić się w domowego cukiernika i przygotować bajeczne desery, pełne smaku, a przy tym pięknie podane.
Co powiesz na deser "serniczek" ? Kilka składników, niewiele pracy i deser gotowy.
Do przygotowania deseru wykorzystałam marakuję. Jeśli nie uda Ci się jej nigdzie kupić, śmiało możesz ją zastąpić innymi owocami. Sprawdzą się w tym deserze owoce takie jak mango lub truskawki. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców.
Deser "serniczek", to taka mini wersja sernika na zimno, podana w pucharku.
PRZEPIS NA DESER "SERNICZEK"
Z MARAKUJĄ
Składniki:
( na 5 porcji )
Przygotowanie deseru:
1. Galaretkę zalać około 80-100 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut. W ten sposób łatwiej rozpuścimy galaretkę w niedużej ilości wody.
Gdy żelatyna z galaretki napęcznieje, wstawić galaretkę do mikrofali na najwyższą moc, na 30-40 sekund. Dokładnie wymieszać po wyjęciu z mikrofalówki.
Ewentualnie - wstawić miseczkę z galaretką do gorącej wody i rozpuścić.
2. Ser twarogowy przełożyć do naczynia malaksera. Ewentualnie dodać cukier lub inne słodzidło. Wlać rozpuszczoną galaretkę i zmiksować całość, do połączenia składników.
Jeśli nie macie malaksera, zmiksować składniki blenderem.
3. Do pucharków/szklanek/kieliszków wsypać po łyżce lub więcej - granoli. Na granolę przelać masę serową. Jeżeli nie chcecie, by masa serowa zalała granolę, poczekajcie, aż ser zacznie lekko tężeć i dopiero wówczas wykładajcie go na granolę.
Deser wstawić do lodówki.
4. Przed podaniem na wierzch deseru wyłożyć wydrążony miąższ z marakui lub inne owoce lub mus owocowy.
Smacznego !
Co powiesz na deser "serniczek" ? Kilka składników, niewiele pracy i deser gotowy.
Do przygotowania deseru wykorzystałam marakuję. Jeśli nie uda Ci się jej nigdzie kupić, śmiało możesz ją zastąpić innymi owocami. Sprawdzą się w tym deserze owoce takie jak mango lub truskawki. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców.
Deser "serniczek", to taka mini wersja sernika na zimno, podana w pucharku.
PRZEPIS NA DESER "SERNICZEK"
Z MARAKUJĄ
Składniki:
( na 5 porcji )
- 500 g sera twarogowego
- 1 galaretka cytrynowa
- 5 łyżek granoli
- 3 owoce marakui
- opcjonalnie cukier lub inna substancja słodząca
Przygotowanie deseru:
1. Galaretkę zalać około 80-100 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut. W ten sposób łatwiej rozpuścimy galaretkę w niedużej ilości wody.
Gdy żelatyna z galaretki napęcznieje, wstawić galaretkę do mikrofali na najwyższą moc, na 30-40 sekund. Dokładnie wymieszać po wyjęciu z mikrofalówki.
Ewentualnie - wstawić miseczkę z galaretką do gorącej wody i rozpuścić.
2. Ser twarogowy przełożyć do naczynia malaksera. Ewentualnie dodać cukier lub inne słodzidło. Wlać rozpuszczoną galaretkę i zmiksować całość, do połączenia składników.
Jeśli nie macie malaksera, zmiksować składniki blenderem.
3. Do pucharków/szklanek/kieliszków wsypać po łyżce lub więcej - granoli. Na granolę przelać masę serową. Jeżeli nie chcecie, by masa serowa zalała granolę, poczekajcie, aż ser zacznie lekko tężeć i dopiero wówczas wykładajcie go na granolę.
Deser wstawić do lodówki.
4. Przed podaniem na wierzch deseru wyłożyć wydrążony miąższ z marakui lub inne owoce lub mus owocowy.
Smacznego !