Deser na zimno z kefirem i truskawkami

Deser na zimno z kefirem i truskawkami

Bardzo dobry deser na zimno z kefiru, galaretki i truskawek. Przygotowanie takiego deseru nie jest czasochłonne, składniki są łatwo dostępne i w przystępnej cenie. Soczyste truskawki, możesz zastąpić innymi owocami jagodowymi. Deser bardzo lekki, piankowy, pachnący truskawkami 🙂

Polecam serdecznie 🙂

Zdjęcie - Deser na zimno z kefirem i truskawkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na deser na zimno z kefirem i truskawkami:

  • 400 ml schłodzonego kefiru
  • 250 ml gorącej wody + galaretka brzoskwiniowa
  • 300 – 350 ml gorącej wody + galaretka truskawkowa
  • 100 ml schłodzonej słodkiej śmietanki
  • 12 sztuk większych truskawek

Jak zrobić deser na zimno z kefirem i truskawkami?

Galaretkę brzoskwiniową, rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do schłodzenia.

Schłodzony kefir, ubijaj na średnich obrotach, aż lekko się spieni i napowietrzy. Schłodzoną, ale wciąż płynną galaretkę, dodaj do kefiru, dodaj też śmietankę. Całość nadal ubijaj do czasu, kiedy masa lekko zwiększy objętość i zgęstnieje.

Masę przelej do salaterek, lub szklaneczek i daj do lodówki do stężenia.

Galaretkę truskawkową, rozpuść w 300 lub 350 ml gorącej wody.

Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, rozłóż na ściętym kefirze i zalej schłodzoną galaretką truskawkową. Ponownie odłóż do lodówki, do stężenia. Deser gotowy 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Deser na zimno z kefirem i truskawkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów