Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym
Delicja to ciasto proste w wykonaniu, a zarazem bardzo eleganckie. Wzorowane na słynnych biszkoptowych ciasteczkach z galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem.
Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości):
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier, nie przerywając ubijania. Po wsypaniu całego cukru wrzucaj po jednym żółtku, rozprowadzając je dokładnie mikserem w pianie.
Obie mąki przesiej i dodawaj powoli - łyżka po łyżce do masy jajecznej, mieszając delikatnie za pomocą łyżki w jedną stronę. Masę wylej na tortownicę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piecz 30-40 minut do suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. (Więcej rad o tym, jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj: biszkopt idealny).
Galaretka pomarańczowa:
Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel w miarę możliwości od białych błonek. Galaretki rozprowadź we wrzątku i odstaw do całkowitego przestudzenia, następnie wstaw do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na upieczony biszkopt, a następnie poukładaj równomiernie cząstki pomarańczy. Wstaw do lodówki na minimum 2h do stężenia.
Rada: Biszkopt możesz również nasączyć sokiem pomarańczowym przed wylaniem galaretki.
Mus czekoladowy:
Dodatkowo:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z 100 g masła. Żółtka połącz z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Dodaj kakao i wstaw na 2-3 minuty z powrotem nad parę, cały czas mieszając aż do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstaw do wystudzenia.
Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodaj 2 łyżki wrzątku i mieszaj do rozpuszczenia.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypuj cukier, nie przerywając miksowania, aż otrzymasz lśniącą pianę. Następnie białka powoli połącz z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlej żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj.
Mus wylej na stężałą galaretkę. Wyrównaj go szpatułką i wstaw na 2-4h do lodówki, aż zastygnie. Następnie ozdób całość owocami miechunki peruwiańskiej. Górę ciasta możesz posypać również kakao.
*Inspiracja - Moje Wypieki, przepis własny.
Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości):
- 3 jajka
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier, nie przerywając ubijania. Po wsypaniu całego cukru wrzucaj po jednym żółtku, rozprowadzając je dokładnie mikserem w pianie.
Obie mąki przesiej i dodawaj powoli - łyżka po łyżce do masy jajecznej, mieszając delikatnie za pomocą łyżki w jedną stronę. Masę wylej na tortownicę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piecz 30-40 minut do suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. (Więcej rad o tym, jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj: biszkopt idealny).
Galaretka pomarańczowa:
- 2 saszetki galaretek pomarańczowych (na 0,5 l wody każda)
- 750 ml wrzątku
- 2-3 słodkie pomarańcze
Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel w miarę możliwości od białych błonek. Galaretki rozprowadź we wrzątku i odstaw do całkowitego przestudzenia, następnie wstaw do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na upieczony biszkopt, a następnie poukładaj równomiernie cząstki pomarańczy. Wstaw do lodówki na minimum 2h do stężenia.
Rada: Biszkopt możesz również nasączyć sokiem pomarańczowym przed wylaniem galaretki.
Mus czekoladowy:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku
- szczypta soli
Dodatkowo:
- owoce miechunki peruwiańskiej (physalis) do dekoracji
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z 100 g masła. Żółtka połącz z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Dodaj kakao i wstaw na 2-3 minuty z powrotem nad parę, cały czas mieszając aż do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstaw do wystudzenia.
Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodaj 2 łyżki wrzątku i mieszaj do rozpuszczenia.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypuj cukier, nie przerywając miksowania, aż otrzymasz lśniącą pianę. Następnie białka powoli połącz z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlej żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj.
Mus wylej na stężałą galaretkę. Wyrównaj go szpatułką i wstaw na 2-4h do lodówki, aż zastygnie. Następnie ozdób całość owocami miechunki peruwiańskiej. Górę ciasta możesz posypać również kakao.
*Inspiracja - Moje Wypieki, przepis własny.