Dawka zdrowia - czyli smoothie nie tylko z jarmużu
Kiedy jesienne chłody zaczną bezlitośnie wcinać się przez okna i drzwi do naszych domów, konieczna będzie nie tylko gorąca herbata, ciepłe skarpety i przyjemny pled, ale również spora dawka energii i zdrowia. Jak zapewnić sobie taką szybką kurację, otóż najlepsze będą bogate w składniki odżywcze koktajle, czas przygotowania ekspresowy, a efekt prawie natychmiastowy. Jarmuż to roślina o silnych właściwościach przeciwnowotworowych, jest skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Pietruszka ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja już jedna łyżka stołowa pietruszki. Imbir poprawia trawienie i leczy przeziębienia, a czubaty ananas jest źródłem manganu, żelaza i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości.
Składniki: na 2-3 porcje Czas przygotowania: 10 min
100 g świeżego jarmużu
większy pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 mniejszy ananas
ok 2 szklanki wody mineralnej
Przygotowanie:
1. Ananasa dokrawamy od skóry, wycinamy zdrewniały środek, miąższ kroimy w kostkę 2. Jarmuż myjemy, odrywamy łodyżki, używamy samych liści, które blanszujemy 2 minuty z niewielkiej ilości wrzącej wody (możecie także pominąć ten etap, jeśli lekko kapuściany i gorzkawy smak jarmużu na surowo wam nie przeszkadza) 3. Z natki pietruszki z grubsza odcinamy łodyżki 4. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, wszystkie składniki miksujemy w blenderze, dość długo, zależy nam na jak największym rozdrobnieniu składników 5. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, nawet do 2 dni