Czerwone tagliatelle z cukinią, kozim serem i suszonymi pomidorami
Wystarczy kilka składników i dosłownie kilkanaście minut, aby stworzyć wspaniały obiad rodem z włoskiej trattorii :)
Ja użyłam świeżego czerwonego tagliatelle barwionego pomidorami oraz suszonych pomidorów i włoskich ziół przywiezionych przez moich rodziców z ich niedawnej wyprawy do Rzymu, ale z powodzeniem do tej potrawy można użyć zwykłego makaronu tagliatelle i mieszanki suszonego oregano, tymianku i bazylii. Suszone pomidory mogą być zarówno saute (jak moje) jak i marynowane w oleju, byleby były miękkie :) A jeśli macie problem ze zdobyciem koziego sera (choć ja kupiłam go w najpopularniejszym w Polsce dyskoncie ;) , możecie spróbować zastąpić go serem feta.
CZERWONE TAGLIATELLE Z CUKINIĄ, KOZIM SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI
(2 porcje)
- 250 g świeżego makaronu tagliatelle lub 180 g suszonego,
- 1 mała, młoda cukinia,
- 100 g koziego sera,
- 4 kawałki suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- garść listków bazylii,
- szczypta suszonych włoskich ziół,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz
Cukinię pokroić w plasterki lub półplasterki, a suszone pomidory na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię, suszone pomidory i posiekany czosnek. Wszystko razem smażyć na niewielkim ogniu kilka minut, aż cukinia lekko zmięknie. Doprawić ziołami włoskimi, solą i pieprzem.
W tym czasie makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z zawartością patelni.
Posypać pokruszonym kozim serem i listkami bazylii, a na koniec oprószyć potrawę świeżo mielonym pieprzem.