Czekoladowy budyń na spodzie z płatków
Alternatywa dla zwykłego budyniu (czy też raczej kisielu mlecznego) znaleziona w książce "Dieta South Beach" Arthura Agatstona jako "Ciasto czekoladowe na kruchym spodzie". W oryginale spód zrobiony był z "dmuchanego" ryżu, ja natomiast wykorzystałam bezglutenowe płatki kukurydziane i ryżowe. Zwiększyłam też ilość budyniu, ponieważ wydaje mi się, że byłoby go za mało.
Przepis (forma o średnicy 20cm):
- 2 szklanki prażonego ryżu (dałam po szklance płatków ryżowych i kukurydzianych)
- 3 łyżki (z górką) masła z orzechów arachidowych (niesolonego i niesłodzonego)
- budyń czekoladowy z 0.5l mleka1
Podgrzać masło orzechowe, dodać ryż (płatki) i wymieszać. Wylepić formę (wyłożyłam na spód, ponieważ masa była sypka) i wstawić do zamrażalnika na godzinę (włożyłam do lodówki). Następnie (po 1h) zrobić budyń i od razu przelać do formy. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Przepis dodaję do Czekoladowego Weekendu
1 Zrobiłam budyń z 3 szklanek mleka, 3 pasków czekolady deserowej, 3 łyżek kakao, 3 łyżeczek cukru i ok. 15 łyżeczek skrobii kukurydzianej (potrzeba jej więcej niż ziemniaczanej do zagęszczenia)