Czekoladowe naleśniki z owocową salsą i sosem karmelowym
Dziś znów zajadać będziemy się przepysznymi naleśnikami.
Tym razem będzie słodko i egzotycznie – ot tak – na wspomnienie lata i upalnych wakacji na wymarzonych plażach.
Delikatne czekoladowe ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi serem i oblane dużą ilością soczystych owoców, zatopionych w karmelowym sosie.
Tak – kalorii tutaj mnóstwo, ale co z tego?!
Od czasu do czasu taka dawka słodkości nie zaszkodzi i gwarantuje tam niesamowity humor i szeroki uśmiech na cały dzień!
Sprawdzone – polecam!
Aha! Takie naleśniki są świetnym pomysłem na słodko obiad, albo np. na imprezę – gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
NALEŚNIKI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* kakao – 1 łyżka
* starta czekolada – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* mleko – 2 szkl
* sól – 1 szczypta
* olej – 3 łyżki
NADZIENIE:
* ser biały / twaróg – ok. 200 g
* żółtko – 1 szt
* cukier puder – do smaku
* brzoskwinia – 1 szt
* winogrona – 1 garść
* cukier – 3 łyżki
* masło – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Składniki dokładnie mieszamy, smażymy 2 duże naleśniki.
NADZIENIE:
Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i pokrojone owoce – wszystko razem smażymy kilka minut.
CAŁOŚĆ:
Naleśniki nadziewamy serem, składamy w koperty, polewamy owocami w karmelu.
Smacznego!