Czekoladowe ciasto z malinami (bezglutenowe)
Mocno czekoladowe, truflowe ciasto. Z letnimi malinami i mąką kokosową, która jest ostatnio moim ulubionym dodatkiem do słodkich wypieków. Robi się je szybko i łatwo. Płatki kokosa na wierzchu są idealnym dopełnieniem smaku tego deseru.
Czekoladowe ciasto z malinami (bezglutenowe)
/tortownica o średnicy 24 cm/
ciasto:
200g gorzkiej czekolady
4 jajka
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki skrobi z tapioki
około 300g malin
do podania:
płatki kokosa
180 stopni przez 35 minut
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka lekko ubić mikserem. Powoli wlewać do nich zimną czekoladę, ale ciągle je miksować, aby powstała gładka masa. Dodać obie mąki i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć maliny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać płatkami kokosa.