Czekoladowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy

Czekoladowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy

Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nic nie mówiłam mojej rodzinie z czego są wypieczone te ciastka. Chciałam "zbadać" czy wyczują mąkę z ciecierzycy. Zajadali się, a ja wiedziałam, że jedzą zdrowo:)

mąka z ciecierzycy przesiana - 2 szklanki
olej kokosowy ekologiczny - 100 ml
cukier kokosowy - 1 szklanka
cukier waniliowy ekologiczny - 1 opakowanie
kakao organicznego użyłam Alce Nero - 2 łyżki
soda - 1 łyżeczka
jaja ekologiczne - 2 szt.
gorzka czekolada posiekana - 20 g
pistacje - 1 łyżka













Zdjęcie - Czekoladowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMąkę przesiej przez sito. Dodaj kakao, sodę, cukier kokosowy, cukier waniliowy, posikane orzechy pistacjowe i czekoladę. Wymieszaj składniki. Dadaj jaja i płynny olej kokosowy. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Następnie wyjmij masę na folię spożywcą i zrób długi rulon ( ok. 5 cm średnicy). Wstaw do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Odwiń z filii i przetnij na równe kawałki ( ok 1 cm). Ciasto umieść w zagłębieniu dłoni i zrób kuleczki. Ba blachę wyłożoną papierem zacznij układać ciasteczka, spłaszczając delikatnie z góry.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 12-15 minut.
Po upieczeniu wyłóż je na papierowy ręcznik.
Miałam dość duże jaja, więc pod rękę miałam mąkę do podsypywania.
Do ciastek możesz dodać swoje ulubione dodatki suszone owoce, różne orzechy.

Kategorie przepisów