Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym

Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym

Jak powszechnie wiadomo, najlepszą metodą na wykorzystanie białek zalegających w lodówce jest zrobienie bezy! Nie inaczej było u mnie tym razem. Chociaż nie potrzebuję specjalnej zachęty do bezowych deserów, bo to moja ogromna słabość. ? A gdy w grę wchodzą jeszcze sezonowe owoce, to wiadomo, że będzie to strzał w dziesiątkę. Dlatego tym razem postawiłem na czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym. Zdecydowanie mają one smak lata! Do ubitych białek dodałem nieco roztopionej czekolady, a sam krem przygotowałem ze śmietany kremówki z jogurtem greckim, dzięki czemu jest on lżejszy i nieco kwaskowy, co stanowi świetny kontrapunkt dla słodyczy. Z samych jeżyn ugotowałem prosty sos, chociaż oczywiście można również wykorzystać po prostu świeże owoce prosto z krzaka. ?

Uważam, że zestawienie tych smaków jest naprawdę fenomenalne i to świetna alternatywa dla na przykład popularnej Pavlovej. (Z tego przepisu możecie też upiec również jedną dużą bezę, tylko wtedy trzeba wydłużyć czas suszenia o pół godziny). Z założenia ten deser miał być trochę bałaganiarski i nieidealny, niczym Eton mess wyjęty ze szklanki, chociaż robienie zdjęć przy 34°C za oknem zdecydowanie się mu nie przysłużyło. W związku, z czym musicie mi wybaczyć drobny nieład na fotografiach. Dlatego jeśli zapragniecie zrobić te czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym przy obecnych upałach (a zdecydowanie warto!), to złóżcie sam deser od razu przed samym podaniem. ?

Zdjęcie - Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym Wydrukuj przepis Ilość porcji: 9 Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 1 godzina 15 minut 1 godzina 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Bezy czekoladowe:

  • 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 5 białek (ok. 175 g)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków (może być również kryształ)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

  Krem jogurtowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru

  Sos jeżynowy:

  • 500 g jeżyn
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka pektyny lub skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE

Bezy czekoladowe

  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny.
  2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i ostudź do temperatury pokojowej. Następnie delikatnie połącz z bezą, starając się nie wymieszać masy całkowicie.
  3. Gotową bezę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką lub po prostu natnij rękaw nożyczkami.
  4. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i wyciśnij masę bezową, formując okrągłe bezy o średnicy ok. 6 cm. Pamiętaj o zostawieniu 2-3 cm odstępów między bezami. Z podanych proporcji powinno wyjść 9 sztuk.
  5. Bezy włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu).
  6. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez kolejne 60 minut. Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

  Krem jogurtowy

  1. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając w trakcie miksowania cukier puder.
  2. Jogurt grecki dodaj w 2-3 partiach, delikatnie mieszając masę szpatułką. Krem przechowuj w lodówce do momentu podania.

  Sos jeżynowy

  1. Jeżyny przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Podgrzewaj powoli, aż owoce puszczą sok.
  2. Jeśli używasz pektyny, dodaj ją teraz i gotuj jeżyny jeszcze przez 10 minut. Jeśli używasz mąki ziemniaczanej, to gotuj owoce przez ten sam czas, a następnie wymieszaj skrobię w odrobinie zimnej wody, wlej do jeżyn i energicznie całość wymieszaj, aż delikatnie zgęstnieje.
  3. Sos jeżynowy odstaw do całkowitego wystudzenia.

  Przed samym podaniem

  1. Na wystudzone bezy nałóż krem, a następnie polej solidną porcją sosu jeżynowego. Podawaj od razu.

*Inspiracja: BBC Good Food.

Zdjęcie - Czekoladowe bezy z jeżynami i kremem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów