Czekoladki marcepanowe z orzechami laskowymi
Składniki
- 30 sztuk orzechów laskowych
- 200 g masy marcepanowej
- 20 g cukru pudru
- 1 łyżka amaretto
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju Kujawskiego
- mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200°C. Następnie ściągamy z nich błonkę.
Masę marcepanową zagniatamy z amaretto i cukrem pudrem. Wałkujemy, dzielimy na 30 części. Każdy orzech otulamy porcją masy i formujemy kulki.
Czekoladę wraz z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej i zatapiamy w niej każdą z kulek. Odkładamy na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Możemy posypać czekoladki mielonymi orzechami.
Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com