Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Rizi-bizi, a po włosku Risi e bisi to najzwyczajniejsze w świecie risotto, wywodzące się z kuchni włoskiej. Należy jednak pamiętać o tym, że Kotor czy Dubrownik kiedyś były pod władaniem Republiki Weneckiej. Nic więc dziwnego w tym, że kuchnia włoska na dobre wpisała się w jadłospisy nadmorskiej Chorwacji czy Czarnogóry.

Rizi-bizi było również bohaterem jednego z odcinków Roberta Makłowicza podczas podroży po Boce Kotorskiej - przepis. W klasycznej wersji, to risotto nie jest wegetariańskie - Robert Makłowicz, na przykład, dodawał jagnięcinę. My jednak trzymamy się wersji bezmięsnej.

Składniki (4 porcje):
- 250g ryżu do risotto
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- mały ząbek czosnku
- 500g świeżego zielonego groszku (nieobranego) - jeśli mamy wyłuskany, użyjmy około 3/4 szklanki
- 75 ml białego wina
- szklanka bulionu
- świeży, grubo mielony pieprz
- 75g parmezanu

Przygotowanie:

1) Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę.

2) Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty.

3) Następnie dodajemy ryż, mieszamy, podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż alkohol wyparuje.

4) Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

5) W międzyczasie obieramy groszek. Do ryżu dolewamy bulion. Gotujemy przez kolejne 10 minut.

6) Dodajemy groszek i dolewamy pół szklanki wody. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.

7) Sprawdzamy czy ryż jest miękki, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i dusimy przez kolejne kilka minut.

8) Risotto podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie - Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Fish & Chips

Fish & Chips

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa pomidorowa: klasyczny, prosty przepis

Zupa pomidorowa: klasyczny, pr…

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Owsianka kokosowa a'la Bounty

Owsianka kokosowa a'la Bou…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Zupa z dyni nelson

Zupa z dyni nelson

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kasza pęczak z pieczarkami, szpinakiem i miso

Kasza pęczak z pieczarkami, sz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
1

Sałatka z makaronem chińskim i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu