Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Rizi-bizi, a po włosku Risi e bisi to najzwyczajniejsze w świecie risotto, wywodzące się z kuchni włoskiej. Należy jednak pamiętać o tym, że Kotor czy Dubrownik kiedyś były pod władaniem Republiki Weneckiej. Nic więc dziwnego w tym, że kuchnia włoska na dobre wpisała się w jadłospisy nadmorskiej Chorwacji czy Czarnogóry.

Rizi-bizi było również bohaterem jednego z odcinków Roberta Makłowicza podczas podroży po Boce Kotorskiej - przepis. W klasycznej wersji, to risotto nie jest wegetariańskie - Robert Makłowicz, na przykład, dodawał jagnięcinę. My jednak trzymamy się wersji bezmięsnej.

Składniki (4 porcje):
- 250g ryżu do risotto
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- mały ząbek czosnku
- 500g świeżego zielonego groszku (nieobranego) - jeśli mamy wyłuskany, użyjmy około 3/4 szklanki
- 75 ml białego wina
- szklanka bulionu
- świeży, grubo mielony pieprz
- 75g parmezanu

Przygotowanie:

1) Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę.

2) Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty.

3) Następnie dodajemy ryż, mieszamy, podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż alkohol wyparuje.

4) Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

5) W międzyczasie obieramy groszek. Do ryżu dolewamy bulion. Gotujemy przez kolejne 10 minut.

6) Dodajemy groszek i dolewamy pół szklanki wody. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.

7) Sprawdzamy czy ryż jest miękki, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i dusimy przez kolejne kilka minut.

8) Risotto podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie - Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
1

Jogurtowa panna cotta z matchą…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Frittata z botwiną i kozim serem feta
1

Frittata z botwiną i kozim ser…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Risotto z dynią i kasztanami

Risotto z dynią i kasztanami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Minestrone z chorizo
3

Minestrone z chorizo

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku