Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Rizi-bizi, a po włosku Risi e bisi to najzwyczajniejsze w świecie risotto, wywodzące się z kuchni włoskiej. Należy jednak pamiętać o tym, że Kotor czy Dubrownik kiedyś były pod władaniem Republiki Weneckiej. Nic więc dziwnego w tym, że kuchnia włoska na dobre wpisała się w jadłospisy nadmorskiej Chorwacji czy Czarnogóry.

Rizi-bizi było również bohaterem jednego z odcinków Roberta Makłowicza podczas podroży po Boce Kotorskiej - przepis. W klasycznej wersji, to risotto nie jest wegetariańskie - Robert Makłowicz, na przykład, dodawał jagnięcinę. My jednak trzymamy się wersji bezmięsnej.

Składniki (4 porcje):
- 250g ryżu do risotto
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- mały ząbek czosnku
- 500g świeżego zielonego groszku (nieobranego) - jeśli mamy wyłuskany, użyjmy około 3/4 szklanki
- 75 ml białego wina
- szklanka bulionu
- świeży, grubo mielony pieprz
- 75g parmezanu

Przygotowanie:

1) Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę.

2) Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty.

3) Następnie dodajemy ryż, mieszamy, podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż alkohol wyparuje.

4) Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

5) W międzyczasie obieramy groszek. Do ryżu dolewamy bulion. Gotujemy przez kolejne 10 minut.

6) Dodajemy groszek i dolewamy pół szklanki wody. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.

7) Sprawdzamy czy ryż jest miękki, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i dusimy przez kolejne kilka minut.

8) Risotto podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie - Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Krem orzechowy
1

Krem orzechowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Drop scones - szkockie naleśniki

Drop scones - szkockie naleśni…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Francesinha

Francesinha

food² food²
Food Square

Pstrąg pieczony z czosnkiem
1

Pstrąg pieczony z czosnkiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Malinowe racuszki na jogurcie

Malinowe racuszki na jogurcie

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pieczona dorada
1

Pieczona dorada

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Frittata z botwiną i kozim serem feta
1

Frittata z botwiną i kozim ser…

food² food²
Food Square

Szpinakowa ciabatta

Szpinakowa ciabatta

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Risotto z dynią i kasztanami

Risotto z dynią i kasztanami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki
1

Gnocchci z pesto z rukoli i na…

Beti Beti
kruche babeczki

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena