Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)
Rizi-bizi, a po włosku Risi e bisi to najzwyczajniejsze w świecie risotto, wywodzące się z kuchni włoskiej. Należy jednak pamiętać o tym, że Kotor czy Dubrownik kiedyś były pod władaniem Republiki Weneckiej. Nic więc dziwnego w tym, że kuchnia włoska na dobre wpisała się w jadłospisy nadmorskiej Chorwacji czy Czarnogóry.
Rizi-bizi było również bohaterem jednego z odcinków Roberta Makłowicza podczas podroży po Boce Kotorskiej - przepis. W klasycznej wersji, to risotto nie jest wegetariańskie - Robert Makłowicz, na przykład, dodawał jagnięcinę. My jednak trzymamy się wersji bezmięsnej.
Składniki (4 porcje):
- 250g ryżu do risotto
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- mały ząbek czosnku
- 500g świeżego zielonego groszku (nieobranego) - jeśli mamy wyłuskany, użyjmy około 3/4 szklanki
- 75 ml białego wina
- szklanka bulionu
- świeży, grubo mielony pieprz
- 75g parmezanu
Przygotowanie:
1) Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
2) Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty.
3) Następnie dodajemy ryż, mieszamy, podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż alkohol wyparuje.
4) Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
5) W międzyczasie obieramy groszek. Do ryżu dolewamy bulion. Gotujemy przez kolejne 10 minut.
6) Dodajemy groszek i dolewamy pół szklanki wody. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
7) Sprawdzamy czy ryż jest miękki, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i dusimy przez kolejne kilka minut.
8) Risotto podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Rizi-bizi było również bohaterem jednego z odcinków Roberta Makłowicza podczas podroży po Boce Kotorskiej - przepis. W klasycznej wersji, to risotto nie jest wegetariańskie - Robert Makłowicz, na przykład, dodawał jagnięcinę. My jednak trzymamy się wersji bezmięsnej.
Składniki (4 porcje):
- 250g ryżu do risotto
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- mały ząbek czosnku
- 500g świeżego zielonego groszku (nieobranego) - jeśli mamy wyłuskany, użyjmy około 3/4 szklanki
- 75 ml białego wina
- szklanka bulionu
- świeży, grubo mielony pieprz
- 75g parmezanu
Przygotowanie:
1) Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
2) Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty.
3) Następnie dodajemy ryż, mieszamy, podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż alkohol wyparuje.
4) Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
5) W międzyczasie obieramy groszek. Do ryżu dolewamy bulion. Gotujemy przez kolejne 10 minut.
6) Dodajemy groszek i dolewamy pół szklanki wody. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
7) Sprawdzamy czy ryż jest miękki, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i dusimy przez kolejne kilka minut.
8) Risotto podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.