Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Rizi-bizi, a po włosku Risi e bisi to najzwyczajniejsze w świecie risotto, wywodzące się z kuchni włoskiej. Należy jednak pamiętać o tym, że Kotor czy Dubrownik kiedyś były pod władaniem Republiki Weneckiej. Nic więc dziwnego w tym, że kuchnia włoska na dobre wpisała się w jadłospisy nadmorskiej Chorwacji czy Czarnogóry.

Rizi-bizi było również bohaterem jednego z odcinków Roberta Makłowicza podczas podroży po Boce Kotorskiej - przepis. W klasycznej wersji, to risotto nie jest wegetariańskie - Robert Makłowicz, na przykład, dodawał jagnięcinę. My jednak trzymamy się wersji bezmięsnej.

Składniki (4 porcje):
- 250g ryżu do risotto
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- mały ząbek czosnku
- 500g świeżego zielonego groszku (nieobranego) - jeśli mamy wyłuskany, użyjmy około 3/4 szklanki
- 75 ml białego wina
- szklanka bulionu
- świeży, grubo mielony pieprz
- 75g parmezanu

Przygotowanie:

1) Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę.

2) Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty.

3) Następnie dodajemy ryż, mieszamy, podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż alkohol wyparuje.

4) Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

5) W międzyczasie obieramy groszek. Do ryżu dolewamy bulion. Gotujemy przez kolejne 10 minut.

6) Dodajemy groszek i dolewamy pół szklanki wody. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.

7) Sprawdzamy czy ryż jest miękki, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i dusimy przez kolejne kilka minut.

8) Risotto podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie - Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem
1

Ryżowa zapiekanka z brokułem i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem
1

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ryż po marokańsku z warzywami
2

Ryż po marokańsku z warzywami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czosnkowe grissini
2

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
1

Jogurtowa panna cotta z matchą…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon