Czarne risotto z cytryną i łososiem
Atrament z mątwy wykorzystywałam do tej pory tylko do makaronu, więc pora na risotto. Oczywiście w takim wydaniu również świetnie się sprawdza, zwłaszcza w połączeniu z cytryną i rybą lub owocami morza. Wszystkie te składniki nawzajem podkreślają swój smak. Danie jak z najlepszej restauracji ;)
Czarne risotto
z cytryną i łososiem
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150g ryżu carnaroli
- wywar warzywny
- 1/2 łyżki masła
- 2 saszetki sepii (razem 8g)
- skórka z 1 cytryny
- 2 filety z łososia
- sól, pieprz
- szczypiorek do posypania
1) Na rozgrzanej dużej patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, by zmiękła.
2) Dodać masło, posiekany czosnek i podsmażyć.
3) Wsypać ryż i mieszać przez kilka minut.
4) Mieszając, stopniowo dolewać gorący wywar, za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
5) Pod koniec dodać atrament i połowę skórki z cytryny.
6) Skończyć dodawanie bulionu, gdy ryż będzie jeszcze al dente,
a risotto będzie miało kremową konsystencję.
7) Dodać sól i pieprz tylko jeśli wywar nie był doprawiony.
8) W międzyczasie doprawić łososia solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
9) Usmażyć i podawać na risotcie, posypane resztą skórki z cytryny i posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 620 kcal
Czarne risotto
z cytryną i łososiem
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150g ryżu carnaroli
- wywar warzywny
- 1/2 łyżki masła
- 2 saszetki sepii (razem 8g)
- skórka z 1 cytryny
- 2 filety z łososia
- sól, pieprz
- szczypiorek do posypania
1) Na rozgrzanej dużej patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, by zmiękła.
2) Dodać masło, posiekany czosnek i podsmażyć.
3) Wsypać ryż i mieszać przez kilka minut.
4) Mieszając, stopniowo dolewać gorący wywar, za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
5) Pod koniec dodać atrament i połowę skórki z cytryny.
6) Skończyć dodawanie bulionu, gdy ryż będzie jeszcze al dente,
a risotto będzie miało kremową konsystencję.
7) Dodać sól i pieprz tylko jeśli wywar nie był doprawiony.
8) W międzyczasie doprawić łososia solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
9) Usmażyć i podawać na risotcie, posypane resztą skórki z cytryny i posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 620 kcal